Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern d'Andorra aprova el projecte de llei d'inversió estrangera

El Govern d'Andorra aprova el projecte de llei d'inversió estrangera

01/03/2012 10:19

El consell de ministres d'Andorra ha aprovat en la sessió celebrada aquest dimecres el projecte de llei d’inversió estrangera, que entrarà al Consell General aquest dijous. L’obertura al capital estranger ha esdevingut la prioritat legislativa del Govern en vistes al nou període de sessions parlamentàries.

El projecte de llei preveu l’obertura al 100 per cent del capital estranger de tots els sectors econòmics. L’exposició de motius del text assenyala, atès el context de crisi amb la majoria d’indicadors a la baixa, “la necessitat d’efectuar reformes estructurals i, en particular, de modificar l’actual marc legislatiu en matèria d’inversions estrangeres, amb l’objectiu de cercar un espai més ampli per al progrés i la competitivitat”.

El Govern reflecteix en el projecte de llei que la liberalització de les inversions estrangeres acompanyada de la signatura de convenis de doble imposició i el nou marc fiscal aprovat, “ha de posicionar l’economia andorrana en situació de competir en igualtat de condicions amb les economies veïnes, i, alhora constituir un destí atractiu per a nous sectors i empreses”.

El projecte de llei estableix l’obertura total, però fixa una sèrie de salvaguardes destinades a preservar els interessos que l’estat considera estratègics. La llei fa reserva expressa d’aquelles matèries que convé protegir, evitant les inversions provinents de països no cooperatius en matèria de blanqueig i permet el Govern la denegació, de forma motivada, "d’aquelles inversions que puguin perjudicar l’exercici del poder públic, de la sobirania i seguretat nacional, de l’ordre públic, del medi ambient o de la salut pública".

També s’estableixen una sèrie de factors objectius per valorar la inversió, com ara el model ocupacional i formatiu, el valor de la inversió, el pla d’expansió o el nivell de compromís amb Andorra, entre altres. El projecte de llei reforma l’obtenció dels drets econòmics, que s’adquireixen amb l’obtenció de la residència legal al Principat. En particular, es modifica la legislació vigent sobre l’exercici de les professionals liberals per suprimir el requisit de vint anys de residència. Malgrat tot, l’exercici de l’activitat es condiciona a la residència efectiva i permanent i a la reciprocitat amb l’estat d’origen.

Mostrar formulari de contacte