Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern d'Andorra aprova el reglament que regula la cotització i la recaptació de la seguretat social

El Govern d'Andorra aprova el reglament que regula la cotització i la recaptació de la seguretat social

16/02/2010 19:49

El Govern ha acordat l’aprovació del reglament que regula aspectes referents a la cotització i a la recaptació dels recursos del sistema de seguretat social. Aquest reglament que desenvolupa els capítols segon i tercer del Títol II del llibre segon de la Llei 17/2008 de 3 d’octubre de la seguretat social.

La primera novetat destacada que introdueix el reglament afecta el percentatge de cotització que, amb caràcter general, passa del 18% al 20%. Aquesta diferència integra l’increment global del 2% previst a la Llei 17/2008 de la Seguretat Social i es destina en la seva totalitat a la branca de jubilació, repartint-se en un 1,5% a càrrec del patró i un 0,5% a càrrec de l’assalariat.

La cotització de les persones que realitzen una activitat per compte propi correspon també al 20% però, en aquest cas, aplicat sobre la base del salari global mensual mitjà cotitzat pel conjunt de persones assalariades a la Caixa Andorrana de Seguretat Social.

Amb caràcter general, la base de cotització mínima per obrir drets al sistema de cobertura de la seguretat social és, per a les persones assalariades, el salari mínim mensual oficial i aquelles que perceben un salari inferior poden complementar, al seu càrrec, la seva cotització fins arribar a la base d’aquell import. Aquesta possibilitat no era contemplada per la normativa anterior que no possibilitava el complement voluntari de cotització pel col·lectiu d’assalariats que es trobaven en aquesta situació i, consegüentment, els deixava sense cobertura.

En relació a les cotitzacions dels règims especials, el Govern és el responsable de la cotització a la branca general dels orfes de pare i mare i de les persones la tutela o la guarda de les quals es confia a l'Estat. En aquest cas, el percentatge de cotització és del 10%.

La cobertura de les persones ingressades en establiments penitenciaris era resolta, abans de l’entrada en vigor de l’actual normativa, mitjançant la contractació d’una pòlissa privada d’assegurances a càrrec de l’Estat. Amb la nova normativa, la cobertura d’aquest col·lectiu es resol mitjançant la  cotització a la Caixa Andorrana de Seguretat Social per part de Govern d’un import equivalent al salari mínim mensual.

En el cas d’aquells interns que efectuen un treball remunerat, cotitzen el salari que perceben en contraprestació a aquesta activitat i quan aquest salari és inferior al mínim mensual, Govern complementa la cotització de la diferència.

La base de cotització de les persones que voluntàriament vulguin cotitzar a la branca jubilació, correspon al salari mínim oficial mensual i el percentatge de cotització és únicament el destinat a la branca de jubilació, és a dir, el 10% de la base de cotització. Amb la normativa anterior aquesta possibilitat no existia pels assalariats i, en el cas de les persones que realitzen una activitat per compte propi, havien de cotitzar la quota de seguretat social complerta de la seva base reguladora, és a dir, tant la part destinada a la branca malaltia, com la destinada a la branca de jubilació.
Les quotes de la seguretat social s'ingressen dins dels quinze dies naturals següents al seu venciment a diferència dels deu dies naturals següents que establia la normativa anterior.

Mostrar formulari de contacte