Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern d'Andorra aprova un augment del 7,1% del salari mínim interprofessional

El Govern d'Andorra aprova un augment del 7,1% del salari mínim interprofessional

El percentatge s'ajusta al resultat final de l'IPC del 2022 al Principat. Tot i això, l'increment de preus del darrer any ha estat força més marcat en l'alimentació (+13,5%) i en espectacles i esbarjo (+9,1%)

Primera compareixença de Cèsar Marquina com a nou ministre portaveu del Govern andorrà (Foto: Govern d'Andorra)
Primera compareixença de Cèsar Marquina com a nou ministre portaveu del Govern andorrà (Foto: Govern d'Andorra)
11/01/2023 18:30

El Consell de Ministres d'Andorra ha aprovat aquest dimecres, a proposta del titular de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, el decret de fixació del salari mínim interprofessional per a l’any 2023 que contempla un increment del 7,1% amb efectes des de l'1 de gener. Aquest nou decret modifica i deroga l'aprovat el novembre de 2022,  que establia un augment lleugerament inferior, del 7,0%. La modificació es duu a terme tenint en compte com ha quedat a final d'any l’Índex General de Preus al Consum (IPC) del Principat.

Així doncs, el salari mínim horari se situa en 7,42 euros/hora; i el mensual, en 1.286,13 euros. L'executiu ha aprofitat per recordar que des del desembre del 2021, i tenint en compte l’increment que es va fer al mes de maig, el Govern ha incrementat el salari mínim en un 14%. Ho ha explicat el nou ministre de Finances, Cèsar Marquina, que amb aquesta compareixença s'ha estrenat en el càrrec i també com a portaveu del Govern. Poca estona abans Marquina ha rellevat oficialment Eric Jover, que aquest dilluns anunciava la seva dimissió.

L'increment del salari mínim (i, per tant, també del Llindar Econòmic de Cohesió Social, el LECS), implica directament l'augment d'algunes prestacions no contributives, com ara les de desocupació involuntària, per fill a càrrec, pensions de solidaritat per a discapacitats, per a gent gran, i complements no contributius de vellesa, invalidesa i viduïtat. Aquest apartat també engloba les pensions de viduïtat temporals i pensions d'orfenesa.

La decisió d’augmentar el salari mínim horari interprofessional respon a la voluntat de "seguir fent passos per assolir l’objectiu d’equiparar progressivament el salari mínim al cost real de la vida" i amb la voluntat "d’avançar en la recomanació del Consell d’Europa de situar el salari mínim al 60% del salari mitjà".

Augment de l'IPC per sectors

Pel que fa a més detalls de com s'ha tancat l'IPC del 2022 a Andorra, el Govern ha explicat que en l'apartat d'habitatge, aigua, gas, electricitat i altres combustibles, l'increment ha estat lleugerament per damunt la mitjana: +7,5%. Això es deu sobretot a l’augment que hi ha hagut dels preus de l‘electricitat, gas i d'altres combustibles.

Encara més fort ha estat l'augment del grup 1 (aliments i begudes no alcohòliques), atès que s'ha enfilat fins al 13,5%, prop del doble de la mitjana, sobretot per l'encariment de la llet, formatge, ous, pa, cereals, sucre, confitures, mel, xocolata i confiteria. I pel que fa a esbarjo, espectacles i cultura, també s'han encarit més que l'IPC general: un 9,1%, principalment pels preus dels viatges organitzats.

Mostrar formulari de contacte