Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern d'Andorra autoritza l'opció de compra d'uns frescos romànics

El Govern d'Andorra autoritza l'opció de compra d'uns frescos romànics

09/10/2008 10:40

El Consell de Ministres d'Andorra ha autoritzat aquest dimecres l’opció de compra, per un import de 3.800.000 euros, de dos frescos procedents de l’església de Sant Esteve d’Andorra la Vella que daten de finals del segle XII o de principis del XIII.

Aquesta opció de compra del Govern s’ha efectuat en virtut de l’aplicació de l’article 9 de la Llei del patrimoni cultural que disposa que l’Estat ha de dur a terme les accions necessàries pel retorn dels béns integrants del patrimoni cultural que es troben a l’exterior”.

Minoves va signar ahir aquesta opció de compra, a la qual el Govern ha donat avui els vist-i-plau, que s’efectuarà sempre i quan el Consell General aprovi el crèdit extraordinari per l’import que s’ha fixat per a l’adquisició de les obres.

En aquest cas en concret, les pintures van ser venudes a la dècada dels anys trenta del segle XX i van sortir del Principat amb altres conjunts pictòrics, dels quals se’n va perdre el rastre.

El ministeri de Cultura va localitzar els frescos a Barcelona gràcies a diverses informacions i es va posar en contacte amb els propietaris de l’obra, els germans Bosch García – Bravo, Juan i Enriqueta, duquessa de Sant Carles.

El Govern i la família propietària de les obres van fixar el preu de compra, després de les taxacions realitzades per dos experts en art.

Els dos frescos, obra de l’autor anònim conegut com a Mestre d’Andorra, se situaven a l’absis de l’església de Sant Esteve, dins de la part cilíndrica i interior. Formaven part d’un conjunt de quatre escenes referents a la passió de Crist, les quals suposadament distribuïdes d’esquerra a dreta, representaven: El rentador dels peus, el petó de Judes, la flagel·lació i Jesús davant de Pilat. Les pintures murals objecte d’aquest contracte són les referents al petó de Judes i a la flagel·lació.

El petó de Judes, de 242 centímetres d’ample per 203 centímetres d’alt, representa el moment que Judes Iscariot besa a Jesús, retingut pels soldats, mentre Sant Pere al costat esquerre de l’escena talla l’orella a Marcus, el criat del gran sacerdot.

La flagel·lació, de 165 centímetres d’ample per 203 centímetres d’alt, representa a Jesús lligat a una columna, davant de Pilat, mentre és flagel·lat.

Mostrar formulari de contacte