Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern d'Andorra descarta la construcció d'un aeroport a Grau Roig per l'informe negatiu de l'OACI

El Govern d'Andorra descarta la construcció d'un aeroport a Grau Roig per l'informe negatiu de l'OACI

L'organisme internacional d'aviació civil suspèn el projecte de la Cambra de Comerç andorrana en diversos aspectes com seguretat, recepció d'aerolínies convencionals i maniobres. L'executiu del Principat vol prioritzar ara l'arribada de vols i rutes comercials a la instal·lació de la Seu
Simulació del projecte d'aeroport a Grau Roig (Cambra de Comerç d'Andorra)
10/06/2021 11:55

El Govern d'Andorra descarta construir un aeroport nacional a Grau Roig, després que l’Organització de l’Aviació Civil Internacional (OACI) ha determinat que el projecte presentat per la Cambra de Comerç andorrana "no és viable". El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha explicat aquest dimecres que l'òrgan regulador del trànsit aeri a nivell mundial els ha confirmat que la proposta "no compleix requisits com garantir unes operacions segures" i no veu "factible" que hi operin aerolínies convencionals i que tingui trànsit internacional, com tampoc no veu clar que les maniobres compleixin amb la normativa internacional.

Davant d'aquestes demolidores conclusions de l'OACI, sumades a les que ja havia presentat l'Autoritat Aeronàutica Andorrana (AAA), Gallardo conclou que s'ha de descartar aquest projecte i ser coherents amb l'objectiu d'"anar pas a pas" tal com han defensat des de l'inici de l'actual legislatura.

En aquest sentit, l'executiu del Principat ha confirmat que seguirà prioritzant la posada en marxa de rutes i vols comercials des del camp de vol més proper al país, l’Aeroport d’Andorra-La Seu d’Urgell, en el qual, a més a més, el Govern andorrà està implicat en la gestió juntament amb la Generalitat, propietària de la pista mitjançant l'empresa pública Aeroports de Catalunya. Per això, el Govern d'Andorra manté converses amb la patronal Empresa Familiar Andorrana per buscar conjuntament aquests vols i atraure així nous visitants de qualitat.

Sis punts bàsics en contra

L'informe del projecte d’aeroport a Grau Roig el van desenvolupar Navblue –empresa del grup Airbus– i CGX. El treball conclou que no és viable en sis punts diferents. El primer, l’estudi de mercat, perquè no s'aporta suficient informació sobre el correcte encaix de necessitat i suficiència aeroportuària. El segon, que limita la capacitat d’atraure companyies convencionals, perquè només hi podrien aterrar unes aeronaus concretes.

El tercer i el quart punt fan referència als estàndards de maniobres i criteris internacionals. El document posa en relleu que les operacions pensades "incomplien les dissenyades tant per l’OACI com per l’Agència Europea de Seguretat Aèria (EASA)", fet que obligaria l’AAA a assumir unes responsabilitats en matèria de seguretat "més enllà de les raonables". A més a més, caldria que les autoritats aeronàutiques del país d’origen del vol validessin les maniobres específiques, cosa que suposaria un obstacle més per atraure aerolínies convencionals.

En cinquè lloc, s'adverteix del cost, per damunt del previst inicialment, del moviment de terres per establir-hi tant la pista com els edificis i serveis necessaris. Finalment, l'informe conclou de manera explícita que la manca de visibilitat quan el pilot ha de fer un aterratge fa que "les operacions no siguin segures".

El Govern andorrà aposta per l'heliport i estudia fer arribar el tren

A la roda de premsa, Jordi Gallardo ha avançat que, tot i descartar aquest aeroport a Grau Roig, sí que mantenen l'objectiu de dotar-se d'un heliport nacional i que aquest segueix sent un projecte "prioritari". Gallardo ha dit que els propers dies anunciaran novetats sobre aquest equipament.

A més llarg termini, el Govern andorrà també es mostra interessat a seguir millorant l'accés al Principat per carretera i a explorar la possibilitat de fer-hi arribar el tren. Tot i això, aquestes dues vies depenen de la voluntat dels governs català, espanyol i francès d'avançar en aquestes infraestructures i, especialment, de modernitzar prèviament les ja existents. Cal tenir en compte que, actualment, la línia de tren de Puigcerdà -gestionada per les empreses estatals RENFE i ADIF- està obsoleta en molts aspectes. A més a més, el temps que triga a arribar a Barcelona és d'unes tres hores, pràcticament el mateix que quan es va inaugurar ara fa un segle.

Mostrar formulari de contacte