El Govern d'Andorra flexibilitzarà l'obtenció de la nacionalitat per a residents amb estada interrompuda
Es manté el requisit de 20 anys de residència i la renúncia a la identitat d'origen, però es podrà computar tots els anys en què s'ha viscut al país. Alhora, s'ampliarà els supòsits per a fills de progenitors que ja tenen el passaport
La ministra de Justícia i Interior d'Andorra, Ester Molné, ha presentat aquest dimarts la modificació que el Govern impulsa per incloure canvis en la Llei qualificada de la nacionalitat. L’objectiu és poder flexibilitzar alguns dels requisits actuals per a l’obtenció de la nacionalitat; concretament, detallen, "per no penalitzar aquelles persones que tenen una residència legal i efectiva no continuada en el temps".
Entrant al detall del projecte, es manté el període de 20 anys de residència per adquirir la nacionalitat andorrana "per naturalització". També es mantindrà l’obligació de renunciar a la nacionalitat o les nacionalitats d’origen per obtenir el passaport andorrà. Tot i això, el projecte de llei contempla que des d'ara es computaran tots els períodes en què la persona interessada hagi residit al territori, inclòs si ho ha fet interrompudament i de forma no continuada. Caldrà, però, acreditar la residència principal i permanent durant els cinc anys anteriors a la sol·licitud.
Pel que fa a l’obtenció de la nacionalitat via escolaritat, serà necessari haver cursat un mínim de 10 cursos escolars en centres docents públics o privats del Principat d’Andorra que imparteixen programes educatius específics de formació andorrana. Fins ara en l’escolarització només es comptava aquella obligatòria, i ara es permetrà assolir la nacionalitat si s’ha fet el mínim de 10 anys entre els 3 i els 18 anys. A més, també es preveu la possibilitat de poder efectuar un cicle de formació a l’estranger per un període màxim de 12 mesos.
D'altra banda, per accedir a la nacionalitat per filiació, s'ampliarà el supòsit actual pel qual hi pot accedir un infant nascut a l’estranger si un dels progenitors és andorrà i nascut al Principat. Ara s'hi afegiran dos nous supòsits. El primer és que l'infant també la podrà obtenir si un dels progenitors no és nascut a Andorra però ja té la nacionalitat i té un avi o àvia que havia nascut al país. I el segon, si és fill d’una persona de nacionalitat andorrana que hagi residit al país durant, com a mínim, 10 anys.
La modificació proposada pel Govern entrarà a tràmit parlamentari perquè el Consell General en faci la tramitació pertinent i, si s'escau, s’aprovi.