Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern d'Andorra ordena el tancament de tots els establiments tret dels de primera necessitat

El Govern d'Andorra ordena el tancament de tots els establiments tret dels de primera necessitat

En l'àmbit del comerç només en resten exempts botigues d'alimentació, farmàcies i benzineres. Xavier Espot apel·la a la "corresponsabilitat" de tota la població per frenar la propagació del coronavirus

Missatge del cap de Govern d'Andorra, Xavier Espot (Foto: Govern d'Andorra)
Missatge del cap de Govern d'Andorra, Xavier Espot (Foto: Govern d'Andorra)
13/03/2020 21:55

El cap de Govern, Xavier Espot, ha anunciat a través d’un missatge institucional televisat que, tot basant-se en els primers indicis de transmissió comunitària del Covid-19 al Principat, i seguint l’exemple dels països de l’entorn, l’Executiu ha decidit decretar el tancament de tots els establiments del país que no siguin de primera necessitat.

La mesura, que s’inici a partir d'aquest dissabte mateix i s’allargarà durant 15 dies prorrogables, afecta directament locals d’oci, com  són bars i restaurants o gimnasos, mentre que només en queden exemptes les botigues d’alimentació, les farmàcies i les benzineres. Pel que fa al tancament de totes les estacions d’esquí del Principat i també de Caldea, Espot ha agraït l'anticipació per part d'aquests mateixos complexos, alhora que ha apel·lat a la “corresponsabilitat” de tota la població per mantenir una gestió de la crisi “ordenada”.

Canvis a la llei de la CASS i crèdits tous a empreses

El Govern, en aquesta mateixa compareixença, ha anunciat que modificarà la llei de la CASS per tal que tots els treballadors puguin cobrar el salari i perquè les empreses es reparteixin de forma equitativa les conseqüències de l’aturada o reducció d’activitat. En aquest sentit, s’ha arribat a un acord amb Andorra Banking, l'associació de bancs del país, per a la concessió de crèdits tous a les empreses que ho necessitin, amb l’aval del Govern, fins a un valor de 60 milions d’euros. En un acord amb els set comuns, també s’ha pactat ajornar o fraccionar els diferents impostos i taxes.

Tot plegat, ha considerat Espot, “posarà a prova la nostra maduresa i capacitat de resistència com a societat i com a país”, tot reconeixent que “cap mesura evitarà que Andorra visqui la crisi” del coronavirus, d'abast mundial, i que les accions extraordinàries que s’apliquin seran només per intentar esglaonar el contagi. Si no es prenen, ha recordat, "la situació seria impossible de gestionar”. Finalment, des de l’Executiu s’ha avisat que “venen dies difícils”, sobretot per a l’hospital i els serveis sanitaris, a qui ha agraït la seva disposició i feina feta.

Mostrar formulari de contacte