Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern d'Andorra presenta un paquet de mesures 'anticrisi'

El Govern d'Andorra presenta un paquet de mesures 'anticrisi'

Antoni Martí anuncia en un discurs televisat que crearà un IRPF i rebaixarà els sous públics El full de ruta de la legislatura també inclou la construcció d'un heliport per enllaçar amb Barcelona i Tortosa
Toni Martí
21/09/2011 09:55

El cap de Govern d'Andorra, Antoni Martí, ha desgranat aquest dimarts en un discurs televisat les mesures "anticrisi" que afronta al capdavant del país "per contenir la despesa, augmentar ingressos i propiciar un canvi de model de creixement’.

Entre les prioritats de Martí destaquen la implantació en aquesta legislatura d’un IRPF per a les rendes més altes; l'obertura total a la inversió estrangera; una baixada d'entre un 5 i un 10% dels sous dels treballadors públics que cobren més de 3.000 euros; i la revisió dels plans d’infraestructures, deixant de banda "obres faraòniques".

Tanmateix, una de les infraestructures que es recupera és la construcció d’un heliport nacional, l’obra i l’explotació del qual serien assumides per l’empresa que guanyés el concurs públic. Martí presenta aquesta opció com "la tercera porta que ens comunica al món" i que permetrà connectar Andorra amb els aeroports de Barcelona i Tolosa en menys de mitja hora.

En relació amb l'Estat del Benestar, l'actual govern aposta per dur a terme més control sobre les baixes i les prestacions per incapacitat temporal. Alhora, Martí proposa canvis en els percentatges de reemborsament d’alguns medicaments.

El cap de Govern apel.la "al sacrifici, patriotisme, paciència i confiança de tothom" per tirar endavant aquestes mesures, tenint en compte que Andorra deu 825 milions d'euros, el triple dels seus ingressos.

Pel que fa a l'IVA, s'aplicarà a principis del 2013. El discurs anticrisi també reflecteix que la partida destinada a turisme l'any que ve es doblarà i passarà de 8,5 a 14 milions d'euros.

El discurs d'Antoni Martí, cap de govern d'Andorra, es pot escoltar a Andorra TV, en aquest enllaç.


Estat del Benestar

El primer dels àmbits que va detallar Martí va ser el de la Seguretat Social. Toni Martí afirma que "els esforços no només els hauran de fer els usuaris de la CASS, sinó també els prestadors de serveis" i ha avançat que hi haurà "canvis en els percentatges de reemborsament d’alguns medicaments, més control sobre les baixes i revisió de les prestacions per incapacitat temporal".

Aquestes accions van encaminades a reduir la despesa, ja que el resultat negatiu de la CASS previst per a l’any vinent "superarà els 40 milions d’euros". Tanmateix, Martí remarca que no es deixarà de donar compliment als tres punts que va proposar durant la campanya electoral: la cobertura a majors de 25 anys, assegurar persones desocupades i rebaixar proporcionalment la cotització d’autònoms.

El cap de Govern indica que no es tracta de retallades, sinó "de salvar el nostre Estat del benestar" i per aquest motiu afirma que la salut i la educació seran les àrees menys afectades per la contenció de la despesa. On sí es veuran les retallades serà en les inversions per al 2012 que "amb prou feines superaran els 30 milions d’euros".

Martí subratlla que "aquest Govern vol posar punt final a les obres faraòniques i revisar els plans d’infraestructures viàries i escolars". Tanmateix, el discurs va avançar que el pressupost en turisme quasi arribarà a doblar-se, passant dels 8,5 al 14 milions d’euros.

Funcionaris i cossos especials

Pel que fa a l’administració general, el cap de Govern manifesta que els salaris fixos dels empleats de l’administració, parapúbliques i societats públiques superiors als 3.000 euros es reduiran "de manera proporcionada i equitativa entre un 5% i un 10%". Entre 2.000 i 3.000 euros quedaran congelats. I els inferiors a 2.000 tindran un augment del 2%.

Aquesta graella inclou els polítics i càrrecs de confiança del Govern. Queden congelats, també, al llarg de la legislatura els triennis i se suprimeix el GadA. De la mateixa manera, els cossos especials veuran racionalitzades i reduïdes les hores extraordinàries.

En aquest punt, Toni Martí apel·lava ahir "al patriotisme i al sentiment comunitari de tots els empleats públics", i fins i tot a "l’interès individual", perquè "sense aquest sacrifici el futur dels seus llocs de treball és incert". També comentava que abordarà amb els comuns "una revisió profunda de l’estructura administrativa de l’Estat", que passa per modificar les transferències i les competències i fer una nova llei de la funció pública.

IRPF

Pel que fa al model fiscal, i als treballs sobre les modificacions de la llei d’impost de societats i d’activitats econòmiques perquè entrin en vigor l’1 de gener del 2012, així com l’elaboració de la llei del TVA o IVA que entri en vigor l’1 de gener del 2013, Toni Martí reitera l’objectiu d’elaborar un projecte de llei per introduir un impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) que entraria en vigor durant aquesta legislatura.

Es tracta que "les rendes i els salaris més elevats també contribueixin al sosteniment de l’Estat", assevera. Martí també envia un missatge tranquil·litzador perquè "aquells que tenen salaris baixos o ajustats no han de preocupar-se d’aquest nou impost, ja que en quedaran exempts". No especifica, però, quin serà el límit del nou impost.

Obertura capital estranger

Martí parla també "d’un profund canvi de mentalitat" i diu que "ja no hi ha lloc per a actituds proteccionistes". El cap de govern afegeix que l’any que ve es modificarà la Llei d’inversió estrangera per obrir-la a tots els sectors, així com l’aprovació d’una llei del joc i la revisió de les residències passives "per atraure a casa nostra persones d’alt poder adquisitiu que aportin valor afegit".

L'objectiu es treballar perquè durant tel primer semestre del 2012 es pugui tancar un conveni de doble imposició amb França, i si és possible amb Espanya -més difícil per l’actual context electoral-.

El sector financer

Finalment, Toni Martí va adreçar-se en el discurs a la banca i al sector financer, a qui demana, "no tancar l’aixeta del crèdit als particulars i seguir finançant el dèficit de l’Estat", com a "prova de patriotisme i sentit de la responsabilitat".

En el darrer tram del discurs, Toni Martí, apel·lava a la unitat de la societat per afrontar les reformes fent èmfasi "en allò que ens uneix, més que no pas en les discrepàncies".

Mostrar formulari de contacte