Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern d'Andorra assegura que "no hi haurà cap tancament de fronteres"

El Govern d'Andorra assegura que "no hi haurà cap tancament de fronteres"

El Principat reitera també que l'abastiment de productes de primera necessitat està garantit
Roda de premsa sobre el coronavirus (Foto: Govern d'Andorra)
14/03/2020 23:15

El ministre Portaveu d'Andorra, Eric Jover, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, han comparegut aquest dissabte al vespre per actualitzar la informació referent a la situació del coronavirus al Principat. Jover ha explicat que la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha parlat aquesta tarda amb la seva homòloga espanyola, Arancha González, que li ha explicat les afectacions del Reial Decret d’Estat d’Alarma que s’aplicarà al país veí.

En aquest sentit, Jover ha reiterat les bones relacions que hi ha amb el Govern d’Espanya, amb qui es manté un contacte "constant i fluid". D’aquesta manera, el ministre també ha assegurat que “no hi haurà cap tancament de fronteres” tot i les restriccions a la mobilitat que s’apliquin en territori espanyol. Es garanteix, per tant, la lliure circulació de fronterers, la repatriació de residents que siguin a Espanya i vulguin tornar al Principat, la mobilitat per causes sanitàries i els casos de força major. Jover també ha repetit que “l’abastiment de productes de primera necessitat està garantit i es permetrà el transport de mercaderies”.

El ministre Portaveu ha tornat a recalcar la importància de mantenir les mesures recomanades de distanciament social per tal d’evitar un major contagi del virus. El ministre de Salut, per la seva banda, ha recordat que la voluntat de totes les accions impulsades per l’Executiu no és altra que la “d’intentar que no se saturi el sistema sanitari”. Així, Jover ha afegit que “si en les pròximes hores no se segueixen les mesures recomanades, el Govern haurà d’aplicar noves accions més dures”.

El portaveu també ha anunciat que la llei que s’està treballant des del Consell de Ministres preveu incloure mesures per als autònoms, com ara la modificació de la seva cotització a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social. És previst que el text s’acabi de redactar els propers dies.

26 pacients pendents de resultat

El nombre de pacients que resten a l’espera de resultats per confirmar si pateixen coronavirus és de 26 persones. D’aquestes, 9 romanen ingressades a l’Hospital i la resta en aïllament domiciliari. Martínez Benazet ha reconegut que “el retard en aconseguir aquests resultats és a causa del col·lapse dels laboratoris que fan les analítiques”, però ha volgut llençar un missatge de tranquil·litat: “com que el protocol que s’està aplicant tracta totes les sospites com si fossin casos positius, no hi ha risc que aquest retard tingui conseqüències sanitàries”. En aquest sentit, el titular de la cartera de Salut ha actualitzat també el nombre de contactes actual, que s’eleva fins a 90.

Finalment, Martínez Benazet també ha fet públic que un turista espanyol que va ser al Principat ara fa uns dies va donar posteriorment positiu a Espanya. Així doncs, “s’està fent l’estudi epidemiològic d’aquest cas per conèixer-ne els possibles contactes”.

El telèfon 188 rep un total de 664 trucades el primer dia

El telèfon d’informació general sobre el coronavirus i la seva situació al Principat ha rebut un total de 664 trucades des que es va activar ara fa 24 hores. Jover ha destacat que la majoria de consultes rebudes fan referència a la situació dels fronterers i els drets laborals dels treballadors.

També s’hi han adreçat diversos ciutadans per denunciar alguns casos en què les mesures decretades pel Govern no s’estaven seguint. En aquest sentit, el portaveu també ha avançat que a partir d'aquest diumenge, inspectors dels ministeris competents es desplaçaran pel territori per comprovar si les empreses segueixen les normes dictaminades.

Mostrar formulari de contacte