Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern de l'Aragó segueix rebutjant l'acord tècnic sobre els Jocs d'Hivern

El Govern de l'Aragó segueix rebutjant l'acord tècnic sobre els Jocs d'Hivern

La nova proposta del COE no satisfà l'executiu de Javier Lambán, que reclama un repartiment total de les proves de neu. L'organisme estatal suggereix que Baqueira Beret no aculli el 'freestyle', a favor de Cerler, i que el patinatge artístic retorni a Barcelona en lloc de fer-se a Saragossa
Seu del COE (Foto: ACN)
09/05/2022 09:05

El Govern de l'Aragó ha rebutjat la nova proposta que li ha fet Comitè Olímpic Espanyol per sumar-se a la candidatura als Jocs Olímpics d'Hivern del 2030. Concretament, el COE ha suggerit que es descarti organitzar les proves d'esquí i surf freestyle a Baqueira Beret, per traslladar-les a Cerler (de manera que l'estació aranesa només acolliria l'SBX i el half pipe de surf de neu), i que a canvi la competició de patinatge artístic torni a programar-se a Barcelona -com estava previst inicialment- en lloc de fer-la a Saragossa, que sí que seguiria sent escenari del patinatge de velocitat. Tot plegat, sempre, en el supòsit que la candidatura es presenti i que sigui escollida pel COI.

El president de la institució aragonesa, Javier Lambán, creu que amb aquest nou canvi "Saragossa hi perd gairebé tot el que tenia i el Pirineu aragonès no hi guanya gairebé res". A més a més, Lambán ha reconegut que no vol que la majoria de proves de neu es facin en estacions del Pirineu català -com ja es preveia als documents elaborats per la Generalitat l'any 2019- perquè les veu com "les competidores turístiques" dels complexos aragonesos. El dirigent exigeix "igualtat i equilibri". 

De la seva part, el conseller d'Esport aragonès, Felipe Faci, va més enllà i qualifica la nova proposta d'"inacceptable". En declaracions a Aragón TV, Faci ha coincidit amb el seu president a dir que la nova proposta del COE no la veuen "equilibrada" i que no dona resposta a la proposta que van fer ells i que passava per separar per gènere les proves de neu i que les competicions masculines i femenines es disputessin en subseus diferents, per tal que estiguin totalment repartides. Una idea que el Govern català considera il·lògica i que, a més a més, adverteix que podria reduir molt les possibilitats que el COI escollís la candidatura en cas que es presenti. De fet, la Generalitat dóna per bo l'acord tècnic que ja va signar ara fa més d'un mes amb el COE i el govern espanyol i rebutja modificar-lo una altra vegada.

Felipe Faci conclou que el COE només fa "una petita modificació" sobre el document inicial i que "s'ha avançat molt poc, si no és que s'ha retrocedit", perquè creu que "no es compensa els desequilibris" que havien "denunciat de la proposta inicial" i perquè, afirma, "Saragossa pràcticament desapareix de la candidatura". Tot i aquest rebuig, Faci nega que no vulguin arribar a un acord i assegura que volen seguir treballant "fins a l'últim minut" per intentar arribar a un consens. 

Aquesta darrera setmana, el president del COE, Alejandro Blanco, ha fixat el 20 de maig com a data límit per arribar a un acord entre les institucions implicades. Malgrat que inicialment el comitè va donar per bo l'acord tècnic signat amb els governs espanyol i català, la negativa de l'Aragó a sumar-s'hi ha fet que l'ens hagi obert la porta a fer-hi novament canvis.

Una possibilitat que la Generalitat rebutja, tenint en compte que la filosofia inicial del projecte era la de fer el gruix principal de les competicions a Catalunya -les de neu al Pirineu i les de gel a Barcelona- i cercar col·laboracions puntuals amb d'altres territoris per a un nombre reduït de proves, per així no haver de construir cap infraestructura nova. En aquest sentit, s'ha estudiat acords no només amb l'Aragó sinó també amb algunes estacions dels Alps -per fer-hi la prova de salts d'esquí- i amb la ciutat de Sarajevo, per recuperar-hi el circuit de bobsleigh i skeleton que s'hi va construir pels Jocs de 1984. De fet, segons el govern català, les converses amb l'Aragó es van iniciar per la petició expressa feta pel COE com a condició per presentar la candidatura al COI.

Mostrar formulari de contacte