Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Andorra decreta l’aïllament durant quinze dies dels ciutadans que retornin d'una estada a l’estranger

Andorra decreta l’aïllament durant quinze dies dels ciutadans que retornin d'una estada a l’estranger

L'objectiu és evitar més contagis per coronavirus. De moment, ja hi ha més de 1.600 registres i més de 30.000 consultes a la plataforma web d'autoavaluació
Roda de premsa del ministre Joan Martínez Benazet (Foto: Govern d'Andorra)
30/03/2020 18:25

El ministre de Salut d'Andorra, Joan Martínez Benazet, ha destacat la importància de reforçar les mesures de prevenció i control al país enfront del coronavirus i ha anunciat accions excepcionals amb l’objectiu d’evitar més contagis. Per aquest motiu, ha anunciat que aquest dilluns ha entrat en vigor un nou Decret que estableix l’obligació a nacionals i residents que retornin al Principat de quedar-se confinats al seu domicili durant un període de quinze dies naturals. De fet, el titular de Salut ha recordat que aquesta mesura preventiva ja s’estava aplicant actualment, d’acord amb els criteris sanitaris, tot i que fins ara no s’havia estipulat per Decret.

Les persones retornades al país després d’haver estat a l’estranger han de notificar aquest fet per via telemàtica al Ministeri de Salut. Precisament, i per tal de donar resposta a la situació dels treballadors que són objecte de l’aïllament domiciliari, els ciutadans retornats que no puguin exercir la seva feina a causa d’estar aïllats, rebran la prestació de malaltia de la CASS i així tindran la baixa mèdica coberta. Amb tot, són excepció d’aquesta mesura les persones que es desplacen al Principat per treballar en serveis essencials, com ara professionals sanitaris. Per a aquests casos, el Ministeri de Salut ha establert uns mecanismes de control alternatius.

Aquest requeriment s’emmarca dins del protocol d’actuació davant de possibles casos de coronavirus i serà efectiu durant els dies d’emergència sanitària. Un cop més, el ministre ha recordat que el telèfon d’emergències consulars és el +376 324292 i que també hi ha el correu per adreçar-hi consultes en aquest sentit.

El CIC ha atès 148 consultes

El Centre Intermedi de Control (CIC), que està atenent tots aquells usuaris que presenten símptomes moderats, ha atès, des de la seva posada en funcionament el passat 23 de març, un total de 148 consultes. El CIC està operatiu de dilluns a diumenge entre les 9 i les 13 h i de 15 a 18 h. Les consultes del CIC estan ubicades als espais de l'antic tanatori i s'hi accedeix exclusivament per la rampa del costat de la Clínica Verge de Meritxell.

Més de 1.600 registres i més de 30.000 consultes a través plataforma web d'autoavaluació

Pel que fa la plataforma web d'autoavaluació, que està en ple funcionament des de dissabte, s’han comptabilitzat més de 1.600 registres d’autoavaluació i més de 30.000 consultes. L’adreça web per accedir-hi és la següent: https://coronavirus.govern.ad.

Positius de dos membres del Govern i donacions

Cal afegir que el ministre de Justícia i Interior d'Andorra, Josep Maria Rossell, i el secretari d'Estat, Joan León, han donat positiu a la prova del coronavirus. Segons ha explicat el ministre Portaveu en roda de premsa aquest diumenge, Eric Jover, tots dos es troben bé i estan confinats a casa seva, on continuen amb les tasques habituals mitjançant el teletreball.

D'altra banda, el portaveu ha explicat que el telèfon 828 habilitat ja ha rebut 14.823 SMS amb la paraula 'ajuda', que impliquen 29.646 euros recaptats. Les donacions fetes per particulars, empreses i associacions han estat de 112.000 euros, un 16 % més que ahir. En total ja s'ha recaptat un total de 141.756 euros.

Mostrar formulari de contacte