Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern demana que es garanteixi la venda d'aliments frescos a l'aire lliure

El Govern demana que es garanteixi la venda d'aliments frescos a l'aire lliure

Tot i això, Agricultura insta a adoptar mesures de distanciament entre persones. Els sindicats agraris veien contradictori que es tanqués aquesta opció mentre segueixen oberts supermercats i hipermercats
Carrer Major de la Seu d'Urgell
13/03/2020 13:55

El Govern ha demanat, mitjançant un decret, que es garanteixi la venda de productes frescos a l'aire lliure "mentre no hi hagi una indicació expressa que digui el contrari". L'executiu vol que s'asseguri la continuïtat d'aquesta activitat, si bé ha instat a que "s'adoptin les mesures de distanciament social en relació amb els esdeveniments multitudinaris".

Els sindicats Unió de Pagesos i JARC han valorat positivament aquest decret, després que poques hores abans havien alertat de les dificultats de molts pagesos a l'hora de poder vendre fruites i hortalisses per la suspensió de molts mercats setmanals, com ara els de la Seu, Lleida, Mollerussa, Balaguer o Torrefarrera, a causa del coronavirus. Els sindicats veien "contradictori" el fet que es limités aquesta venda mentre sí que se segueix permetent l'obertura de supermercats, hipermercats i galeries comercials en espais coberts, on teòricament hi ha més risc de propagació.

Crida a la calma en les compres

La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha fet una crida a la calma i ha garantit el proveïment "total i absolut" dels diferents establiments comercials d'arreu del país, després que s'hagin vist imatges de lineals de grans superfícies buits. Jordà ho ha atribuït al fet que la gent ha anat a comprar en massa i ha recordat a la ciutadania que les poselles "cada dia es tornen a omplir". D'aquesta manera, ha volgut enviar un missatge tranquil·litzador a la població en aquest sentit.

Pel que fa a la resolució relativa als mercats setmanals, Jordà ha volgut deixar clar que la venda d'aliments frescos es permetrà "mentre no hi hagi una indicació expressa que digui el contrari". La consellera considera "importantíssim" garantir el proveïment dels mercats de productes frescos com ara fruites i verdures, però alhora reclama que "es mantingui sempre la distància social de seguretat establerta pel Departament de Salut" en relació amb els esdeveniments multitudinaris. D'aquesta manera, "es dona sortida a les produccions dels pagesos catalans i, a la vegada, es garanteix l'abastiment de productes frescos als mercats a l'aire lliure".

Teresa Jordà ha assenyalat que la decisió s'ha pres atenent les indicacions de Salut Pública i en coordinació amb l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). En aquest sentit, el Govern ha demanat a les dues entitats municipalistes que s'adrecin a tots els ajuntaments del país per fer-los arribar la resolució.

Valoració dels sindicats agraris

Unió de Pagesos i JARC han valorat positivament el decret del Govern. El responsable de la fruita dolça d'UP, Francesc Pena, ha agraït la celeritat amb què reaccionat el Govern perquè "era molt important que els pagesos poguessin continuar venent les seves produccions en mercats". Alhora, ha aprofitat per defensar que el consum de fruita i hortalisses és "la millor medicina per tal de combatre el coronavirus".

El responsable de la fruita de JARC, David Borda, ha dit que "no tenia cap sentit prohibir els mercats setmanals perquè, com a mesura sanitària, és el més segur que hi pot haver perquè està a l'aire lliure i es pot respectar la distància de seguretat, mentre que els  els supermercats són un lloc tancat". Borda ha remarcat que els productes frescos dels mercats són de "primera necessitat i peribles". També ha indicat que una altra opció que estudien és portar els productes a casa a aquells clients que els ho demanin.

Mostrar formulari de contacte