Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Generalitat de Catalunya distingeix amb la Creu de Sant Jordi l'escriptor de Peramola Josep Espunyes

El Generalitat de Catalunya distingeix amb la Creu de Sant Jordi l'escriptor de Peramola Josep Espunyes

El Govern reconeix "la seva tasca exemplar, abnegada i incansable" i "el seu compromís amb el país i amb la llengua catalana", a més del "profund arrelament, harmonia i comunió amb l’Alt Urgell i la seva projecció nacional". L'acte de lliurament es farà l'11 de juliol al Teatre Monumental de Mataró
28/06/2022 14:45

La Generalitat de Catalunya ha concedit la Creu de Sant Jordi a l'escriptor Josep Espunyes. L'autor de Peramola ha estat guardonat juntament amb 19 personalitats més i 10 entitats que, pels seus mèrits, es considera que han prestat "serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural". L’acte de lliurament tindrà lloc l'11 de juliol, a les 7 del vespre, al Teatre Monumental de Mataró.

El Govern ha valorat la tasca "exemplar, abnegada i incansable" de Josep Espunyes, i "el seu compromís amb el país i amb la llengua catalana". També ha remarcat "el seu profund arrelament, harmonia i comunió amb el territori de l’Alt Urgell i la seva projecció nacional, expressats des d’una poètica que explora els contrastos entre el món rural i l’urbà fins a l’estudi i recerca històrica de la terra i les tradicions". Així mateix, el reconeixement ha tingut en compte el fet que l'autor alturgellenc ha permès recuperar "un pòsit, sovint oblidat, de la nostra llengua i de la cultura popular de la comarca de l’Alt Urgell, la terra que l’ha vist néixer i que estima tant".

L’atorgament de la Creu de Sant Jordi coincideix amb l'Any Literari Josep Espunyes al Pirineu, en què s'han organitzat diverses activitats entorn de lobra del poeta, lingüista i estudiós de Peramola, que el passat 2 de gener va fer vuitanta anys.

La figura d'Espunyes

Josep Espunyes i Esteve va néixer a Peramola el 2 de gener de 1942. De jove va treballar de pagès a casa i després es va traslladar a viure a Barcelona, on va entrar en contacte amb el món obrer i els moviments populars, els quals van impregnar els seus inicis com a poeta amb títols com ara Temps de manobre. De lEvangeli segons Sant Lluc (1977) i Centra a labast. Viatge al record (1978)Tanmateix, no va abandonar mai el seu lligam amb les arrels, com es manifesta als poemaris Notes mínimes dun paisatge (1988) i Alt Urgell, plany i passió (1996). El 2012, Edicions Salòria va publicar la seva obra poètica completa.

En recerca històrica porta fent un treball ingent, amb obres com Baronia i municipi de Peramola (1995), Segrada. Motarrots i llegendes de lAlt Urgell (2001)Peramolins amb nom (2011)Piulades de cultura popular (2016)Mots rurals, mots que es perden o 1.000 dites ponentines (2021), entre una dotzena de títols. És autor també de les novel·les Terrosset de sucre candi (1983), Un matí a Albastesa (1984), En Calçons (1985) i Hora foscant a la ribera (1991).

Distinció a la pastora Marina Vilalta

Entre els guardonats d'enguany, en relació amb les comarques del Pirineu, també destaca la concessió de la creu de Sant Jordi a la pastora del Ripollès Marina Vilalta i Fajula, que amb 95 anys és actualment la pastora en actiu més veterana de Catalunya. La Generalitat en reconeix "la seva trajectòria vital, vinculada des del primer moment a la ramaderia, un ofici imprescindible que és patrimoni de la nostra cultura i història", a més de "la seva devoció pel camp, el treball amb el bestiar i el manteniment de les tradicions orals de la comarca del Ripollès" i la seva participació en festivals de música tradicional com el Càntut.

Vilalta viu als prats d'alta muntanya de Bruguera, a prop de Ribes de Freser, i segons valora el Govern, és un "exemple de la importància del treball al món rural i de la resiliència de les persones que s’hi dediquen". Més de 5.000 persones s'han adherit aquest començament d'any a la recollida de signatures impulsada a internet perquè fos condecorada amb la Creu de Sant Jordi. Un reconeixement que ha rebut amb una gran alegria i que ha aprofitat per reivindicar que la gent jove s'incorpori a la ramaderia, per mantenir aquesta activitat al Pirineu i a Catalunya.

Pel que fa als noms més coneguts de les distincions, hi apareixen la ja retirada jugadora de bàsquet Laia Palau, l'actriu Carme Elias, el pallasso Tortell Poltrona, el grup de rock i folk Companyia Elèctrica Dharma, el productor discogràfic Joan Carles Doval (fundador del segell PICAP), el duet Estopa, la Fundació Gran Teatre del Liceu, l'enginyer aeroespacial Jordi Puig i la farmacèutica Hipra, entre d'altres.

Paritat de gènere i diversitat d'àmbits de treball

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s'atorgui aquest guardó a alguna persona, sigui física o jurídica.

L’elecció de les personalitats distingides amb la Creu de Sant Jordi ha volgut respectar enguany, com ja s’ha fet palès en les darreres edicions del premi, la paritat de gènere. A més, la selecció d'homenatjats també reflecteix la diversitat de camps en què treballen les persones i les entitats distingides amb les creus, així com la representació territorial.

Llistat d'entitats i personalitat que han rebut la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya 2022

 

 

  • Josep Espunyes (Foto d'arxiu/Edicions de 1984)
  • Concessió de la Creu de Sant Jordi a Josep Espunyes (Generalitat de Catalunya)
  • Marina Vilalta i Fajula, pastora del Ripollès, distingida amb la Creu de Sant Jordi (Imatge: Salvador Vergés)

Mostrar formulari de contacte