Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El govern espanyol compra 640.000 tests que detecten la presència de la COVID-19 en 15 minuts

El govern espanyol compra 640.000 tests que detecten la presència de la COVID-19 en 15 minuts

Pròrroga per presentar la PAC i de la vigència dels carnets de conduir que caduquen durant l'estat d'alarma. Cessió d'un portàtil de radiologia al Sant Hospital de la Seu d'Urgell

Portàtil de radiologia cedit (Foto: FSH)
Portàtil de radiologia cedit (Foto: FSH)
21/03/2020 17:55

El govern espanyol ha comprat 640.000 tests que poden determinar si una persona està infectada amb la COVID-19 en 15 minuts i els distribuirà a partir d'aquest dissabte. Així ho ha anunciat Raquel Yotti, directora de l'Institut de Salut Carlos III en la roda de premsa diària per seguir la crisi del coronavirus, que ja ha contagiat prop de 25.000 persones a l'Estat i ha causat més de 1.300 morts. Segons Yotti, la Moncloa té la capacitat d'adquirir fins a un milió de proves "de manera molt ràpida". A més, la directora general de Cartera i Farmàcia del Ministeri de Sanitat, Patricia Lacruz, ha anunciat que a partir d'aquest dissabte s'han començat a distribuir 500.000 mascaretes per professionals sanitaris i 800.000 per a pacients.

Lacruz ha detallat que "s'ha emès una compra per garantir la cobertura setmanal dels productes essencials en la lluita contra la infecció", ha detallat Lacruz, i ha insistit que el mercat per aquests tipus de productes es troba "tensat" i és "molt competitiu" en aquests moments.

D'altra banda, el govern espanyol ha comprat 700 respiradors que han d'arribar al sistema estatal de salut "pròximament". Lacruz ha admès que la manca de respiradors a les UCIs és "un dels punts que requereix la màxima atenció".

També es preveu comprar quatre robots que permetran automatitzar el sistema de detecció de la COVID-19, de tal manera que es podrien fer cada dia 80.000 proves PCR, un test que detecta si hi ha presència de coronavirus a l'organisme. De moment, s'han realitzat 355.000 determinacions, entre 15.000 i 20.000 diàries.

Alta mortalitat

Segons ha explicat la cap d'àrea del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, María José Sierra, la letalitat de la COVID-19 a l'Estat se situa en el 5 per cent dels casos confirmats. Sierra ha afirmat que tot i que aquest percentatge "pot semblar alt" no té en compte tots els contagiats reals pel coronavirus. Les proves per confirmar la infecció s'estan fent principalment als pacients hospitalitzats, que suposen el 50% dels afectats a l'Estat.

Preguntada per les franges d'edats de les persones ingressades, ha dit que el 50 per cent dels hospitalitzats té més de 70 anys, que els menors de 30 anys tenen una incidència del 5 al 10 per cent i que els menors de 20 per cent són entre l'1 i el 2% dels pacients ingressats.

Sierra ha defensat que les mesures de prevenció del virus que s'estan prenent a l'Estat són les adequades i ha dit que "ni tan sols els científics" saben quan s'arribarà al pic de casos de la COVID-19 a Espanya. A més, ha assegurat que el comitè científic amb sis experts s'ha constituït aquest dissabte, però els contactes ja feia dies que duraven.

Reforç de les plantilles als centres sanitaris

D'altra banda, Rodrigo Gutiérrez, encarregat d'Ordenació Professional del Ministeri de Sanitat ha apuntat que hi ha 50.000 professionals que poden ser contractats pels centres sanitaris per a reforçar plantilles

L'encarregat de presentar les dades d'infectats no ha sigut aquesta vegada el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, sinó que ho ha fet la cap d'àrea, María José Sierra. Simón presentava símptomes de la COVID-19 però ha donat negatiu a la prova.

Cessió de material al Sant Hospital

En un altre ordre de coses, la Fundació Sant Hospital ha rebut aquest divendres un portàtil de radiologia que ajudarà a atendre els pacients del centre. La cessió la duu a terme l'empresa Cedyt Sistemas Diagnósticos mentre duri la crisi sanitària pel coronavirus. L'hospital urgellenc ha agraït a través de les xarxes socials les mostres de solidaritat que s'estan repetint en el marc de l'estat d'alarma.

Ampliació del període per a la presentació de la PAC

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) també ha publicat aquest dissabte una ordre firmada pel ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, per la qual s'amplia a tot l'estat, fins al 15 de maig, el termini de presentació de la sol·licitud única dels pagaments directes a l'agricultura i la ramaderia per al 2020. 

Pròrroga de la vigència dels carnets de conduir que caduquen

Així mateix, el Ministeri de l'Interior ha dictat una ordre per la qual es prorroga durant 60 dies la vigència dels permisos de coduir que caduquin durant l'estat d'alarma.

Mostrar formulari de contacte