Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern espanyol estudia modificar el Conveni Trilateral per millorar la situació dels fronterers

El Govern espanyol estudia modificar el Conveni Trilateral per millorar la situació dels fronterers

L'Associació d'Aturats del Pirineu ha fet arribar a Llanos de Luna la necessitat urgent de facilitar l'accés a ofertes de treball d'Andorra La delegada de l'Estat a Catalunya farà arribar la petició a Madrid

Frontera del riu Runer
Frontera del riu Runer
13/03/2015 17:09

El Govern espanyol estudia incloure els treballadors fronterers en la modificació del Conveni Trilateral amb Andorra i França, signat l'any 2000 a Brussel·les. El document, que va entrar en vigor el juliol del 2003, fa referència a l’entrada, circulació, residència i establiment de ciutadans espanyols a Andorra.

En concret, la petició demana que un nou redactat faciliti l'accés a llocs de treball i, per tant, s'agilitzi els tràmits tal com es demana, principalment, des de la Seu.

L'anunci d'aquesta possibilitat l'ha fet la delegada de l'Estat a Catalunya, María de los Llanos de Luna, en resposta a la carta que li va fer arribar l’Associació d’Aturats de l’Alt Urgell i del Pirineu, que li exposaven els problemes burocràtics amb què es troba el col·lectiu per poder acceptar ofertes de treball provinents d'Andorra. Llanos de assegura que ha fet arribar la petició al govern espanyol perquè valori la necessitat "d’impulsar la modificació del Conveni actual".

Aquesta és una de les diverses cartes que l'associació ha tramès a responsables d'insticions perquè moguin fitxa sobre la situació dels fronterers i dels aturats del Pirineu. Entre d'altres, s'han adreçat al cap de Govern d'Andorra en funcions, Toni Martí, i al copríncep d'Andorra i arquebisbe de la Seu, Joan-Enric Vives, per demanar que intercedeixin. Darrerament també s'han reunit amb l'ambaixador espanyol al Principat, Manuel Montobbio.

Tot i les gestions realitzades des de l’Ajuntament de la Seu, el col·lectiu remarca que el govern andorrà planteja aquesta qüestió com "un tema entre estats" i que per tant, només hi haurà canvis si hi intervé directament el Govern espanyol. 

El Trilateral

El Conveni entre el Principat d’Andorra, el Regne d’Espanya i la República Francesa relatiu "a l’entrada, la circulació, el sojorn i l’establiment dels seus nacionals", estableix "una igualtat de tractament en matèria d’establiment", d’una banda per part d’Espanya i de França entre els nacionals andorrans i altres nacionals dels Estats membres de la Unió Europea i, d’altra banda per part d’Andorra entre nacionals espanyols, francesos i altres nacionals de qualsevol Estat.

El que ara és pretén canviar és justament el primer article del conveni que exclou de l’expressió "autorització d’immigració" el permís de treballador fronterer i "l’autorització de sojorn i treball temporal improrrogable". Amb la legislació actual en mà, Andorra no està obligada a prioritzar laboralment a persones que viuen a l’altra banda de la frontera.

Actualment a la Seu d’Urgell hi ha registrats a l’Oficina de Treball 867 persones en condició de desocupats. A aquest percentatge cal afegir aquelles persones que no cobren cap tipus de prestació i aquelles que estan realitzant cursos de formació que no es comptabilitzen com aturats.

El conveni signat a primers d’any entre les patronals d’hostaleria de l’Alt Urgell i Andorra contempla la possibilitat que treballadors de banda i banda de la frontera hi puguin treballar com a temporers. La intenció és que a la temporada d’hivern tinguin accés al mercat laboral del Principat prioritàriament els desocupats de les comarques pirinenques, mentre que a l’estiu puguin fer el mateix a Catalunya els residents andorrans.

Mostrar formulari de contacte