Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern espanyol haurà de respondre al Congrés sobre els canvis legals per als fronterers

El Govern espanyol haurà de respondre al Congrés sobre els canvis legals per als fronterers

IU porta a la comissió de control la petició dels aturats del Pirineu perquè es revisi el Conveni Trilateral amb Andorra i França El col·lectiu reclama més facilitats a nivell burocràtic per poder accedir a ofertes laborals del Principat
Frontera hispano - andorrana
28/04/2015 09:05

El govern espanyol haurà de respondre davant el Congrés, aquesta setmana vinent, sobre si té previst modificar el Conveni Trilateral amb Andorra i França, signat l’any 2000 a Brusel·les, per tal de millorar la situació dels treballadors fronterers i el seu accés al mercat laboral andorrà. El grup d'Esquerra Unida ha portat a la cambra baixa la petició que li va fer arribar el col·lectiu d'aturats de l'Alt Urgell i el Pirineu.

El primer article del conveni exclou de l’expressió "autorització d’immigració" el permís de treballador fronterer i "l’autorització de sojorn i treball temporal improrrogable". Un polèmic article que està sent qüestionat des de diferents estaments polítics, sindicals i, especialment, des de l’Associació d’Aturats del Pirineu.

Ara, i després que la Delegada del Govern espanyol a Catalunya, Maria Llanos de Luna, traslladés la demanda de modificació del Conveni a la mateixa ministra d’Ocupació i Seguretat, Fátima Báñez, li toca moure fitxa a l’executiu per saber si es tracta o no d’un discurs de bones intencions. En definitiva, el que es pretén aconseguir és que els fronterers tinguin les mateixes oportunitats i facilitats per optar a un lloc de feina igual que passa amb els treballadors residents al Principat.

Preguntes

IU, en el seu escrit adreçat a la mesa del Congrés dels Diputats espanyol, explica que són nombroses les persones que resideixen a la zona del Pirineu català, en un territori especialment castigat per la crisi econòmica, i que tenen més possibilitat de trobar feina desplaçant-se fins a Andorra, on l’activitat econòmica és molt més activa.

Tot i així aquest col·lectiu de persones "es troben amb molts impediments burocràtics que els impedeixen accedir amb una certa agilitat a un permís de treball fronterer", tenint en compte que "el govern d’Andorra està restringint la concessió de permisos de treball per als no residents en aquest país".

En la seva bateria de preguntes a l’executiu es vol conèixer "si té el Govern la intenció d’impulsar alguna modificació del Conveni Trilateral" i, si és així, quin és el calendari previst.

Altres formacions polítiques com ara el PSOE també s’han interessat per saber quin és l’estat de la qüestió. En aquesta mateixa línia el congrés que els Sindicats europeus celebrarà a França a mitjans del mes de maig té previst debatre una ponència a favor dels canvis legislatius que permetin una major flexibilitat del mercat laboral al Principat.

Antecedents

L’actual conveni es remunta als anys 90, quan es va començar a redactar la Constitució del Principat d’Andorra. El context immediat de la política internacional del país es desenvolupava també en aquest període en l’entorn del seus dos països veïns, Espanya i França, tots dos membres de la Unió Europea.

Com un dels pilars de la construcció europea, l’assoliment de la lliure circulació de persones va constituir el cabal comunitari essencial regulat per normes comunes. Per tant, els convenis trilaterals "es proposaven atorgar seguretat jurídica, afavorint la cohesió social i facilitar la circulació de persones".

Mostrar formulari de contacte