Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern fa marxa enrere i aparca la Llei de Vegueries

El Govern fa marxa enrere i aparca la Llei de Vegueries

Nadal assegura que el projecte s’aprovarà aquesta legislatura, però evita fixar dates i remarca que qui ho farà serà el president Montilla L’executiu cedeix a la pressió de les institucions contràries a la nova divisió

Mapa de les 7 vegueries
Mapa de les 7 vegueries
05/01/2010 16:54

El Consell de Govern de la Generalitat de Catalunya ha cedit finalment a les pressions i no ha aprovat la Llei de Vegueries –que inclou la regió de l’Alt Pirineu i Aran- en la data que havia proposat el conseller de Governació, Jordi Ausàs. L’executiu ha reiterat una vegada més la intenció de deixar enllestida la nova ordenació enguany, abans no s’acabi la legislatura, però ha evitat fixar dates o bé respondre si s’estarà a temps de fer-ne l’aprovació definitiva.

El conseller Joaquim Nadal, que ha exercit de portaveu del Govern després del consell, ha assegurat que la llei no queda aturada i ha recordat una vegada més que forma part del programa electoral del tripartit. Dit això, però, Nadal ha argumentat que la normativa encara “no està prou madura” i ha detallat que en la reunió el president català, José Montilla, ha deixat clar que serà ell qui decidirà quan s’inclourà aquest avantprojecte a l’ordre del dia.

Montilla desmentia així l'anunci que havien fet el conseller de Governació i impulsor de la llei, Jordi Ausàs, i el grup d'ERC, en el sentit que la qüestió es tractaria aquest dimarts mateix i que posteriorment havien proposat la data de dimarts vinent per a l’aprovació.

Divisió d'opinions dins dels principals partits

El Govern ha cedit de moment a les pressions exercides durant les darreres setmanes pels contraris a la substitució de la divisió provincial, entre els quals s’ha destacat, pel que fa al Pirineu, l’alcalde de Lleida, el socialista Àngel Ros. Poques hores abans, Ros presentava un plec d’al.legacions adreçades, de manera explícita, a impedir la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran. Alhora, va deixar clar que no està en contra de les vegueries sinó directament del disseny territorial previst, amb el qual el Pirineu deixaria de dependre de Lleida. Dins del PSC, també s’hi han manifestat en contra, entre d’altres, el president de la Diputació de Barcelona, Antoni Fogué, i el Síndic d’Aran i diputat d’UA, Francés Boya.

Des de l’oposició parlamentària, CiU també ha ofert durant el debat una posició ambivalent, reclamant més consens i amb pronunciaments contraposats en funció de cada territori. Així ho reflecteix, pel que fa a les institucions pirinenques sota control convergent, el suport de l’Ajuntament de la Seu i el Consell de l’Alt Urgell enfront del rebuig del Consell de la Cerdanya i l’Ajuntament de Viella (CDA) i la petició d’ajornament feta per l’alcalde de Sort, Agustí López.

ERC i ICV han mantingut al llarg del procés un discurs més unitari arreu del territori a favor de les vegueries, si bé el vicepresident català, Josep Lluís Carod-Rovira, ja va insinuar abans de Nadal que el projecte s'ajornaria si no hi havia prou consens. A l’altre extrem del debat, el PP no s’ha desmarcat del seu tradicional rebuig a les vegueries i la defensa del model provincial.

La Llei ha tornat a passar aquest dimarts mateix pel Consell Tècnic, però Joaquim Nadal remarca que hi ha lleis que “hi poden passar més d'una o de dues vegades”. Sobre aquesta complexitat, Nadal recorda que el projecte “pot acabar comportant modificacions de caràcter legislatiu que vagin més enllà de l'àmbit estrictament català”. De fet, es podrien haver de modificar lleis orgàniques i el Govern creu que cal “afinar al màxim per assegurar la seva plena viabilitat i aplicabilitat”, alhora que evitar la presentació de recursos davant del Tribunal Constitucional espanyol.

Mostrar formulari de contacte