Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern francès reobrirà finalment els camins de la Vinyola i Age, a la Cerdanya

El Govern francès reobrirà finalment els camins de la Vinyola i Age, a la Cerdanya

L'executiu de Macron ha anunciat la mesura just abans de les eleccions al Parlament europeu. També es restablirà la circulació al coll de Manrella i al de Banyuls, on els darrers tres anys s'ha fet una dotzena de protestes per denunciar el perjudici del tancament per als municipis de la zona

El camí de la Vinyola entre Puigcerdà i la Tor de Querol, barrat pel Govern francès amb blocs de formigó (Foto: arxiu)
El camí de la Vinyola entre Puigcerdà i la Tor de Querol, barrat pel Govern francès amb blocs de formigó (Foto: arxiu)
09/06/2024 18:55

El govern francès reobrirà finalment els camins locals de la Vinyola i Age, que connecten l'Alta i la Baixa Cerdanya i que ara fa més de tres anys, el gener de 2021, van ser barrats amb blocs de formigó. L'executiu d'Emmanuel Macron ha anunciat la mesura aquest divendres, just dos dies abans de les eleccions al Parlament Europeu. També inclourà d'altres passos dels Pirineus com ara els colls de Banyuls i de Manrella, que connecten l'Alt Empordà, respectivament, amb el Rosselló i el Vallespir.

La Prefectura dels Pirineus Orientals ha emès un comunicat en què, en coordinació amb el Ministeri de l'Interior, anuncia "la reobertura administrativa de quatre punts de passatge autoritzats (PPA)", i afirma que es farà "molt aviat, tan bon punt es puguin fer les operacions de retirada dels obstacles físics col·locats a les vies" pel mateix govern francès.

El tancament d'aquests camins locals ha estat durament criticat a banda i banda de la frontera al llarg d'aquests tres anys. Des del Govern gal han justificat la dràstica mesura per "combatre la immigració il·legal i l'amenaça terrorista". Però diversos col·lectius d'ambdós costats –entre els quals l'entitat Esborrem la Frontera- i els ajuntaments afectats han denunciat en tot moment que la manera de fer-ho perjudica greument la vida quotidiana dels seus habitants i l'intercanvi transfronterer, tant a nivell econòmic com social. En aquest sentit, alguns representants locals hi han vist en la decisió un possible rerefons polític i l'objectiu de frenar la recuperació de la relació entre ambdós costats de la frontera administrativa.

En el cas de la Cerdanya, el tancament del camí de la Vinyola impedeix anar de Puigcerdà a la Tor de Querol en línia recta, en paral·lel a la línia de tren, i obliga a fer la volta per la Guingueta d'Ix, Ur i Enveig. El mateix passa amb el camí d'Age: els veïns d'aquest nucli han de fer la volta per Puigcerdà, la Guingueta i Oceja per arribar fins a Palau de Cerdanya, malgrat que aquest poble és a menys d'un quilòmetre d'Age.

Al coll de Banyuls, els darrers tres anys s'hi han arribat a fer una dotzena de manifestacions per expressar la indignació per aquesta mesura, que denuncien que vulnera el Tractat de Schengen, de lliure circulació dins dels estats de la UE que formen part d'aquest pacte. En algunes ocasions les protestes han inclòs la retirada dels blocs amb excavadores, malgrat que l'administració francesa sempre els ha tornat a instal·lar al cap de poc temps.

Davant el malestar existent també a Catalunya Nord, i a poques hores de les eleccions europees, el ministeri ha comunicat ara que deixarà de barrar aquests passos amb roques o blocs de formigó. Tot i això, ha matisat que "d'acord amb els articles 25 i 27 del codi de fronteres de Schengen, França mantindrà els controls a les seves fronteres interiors per un nou període de sis mesos, fins al 31 d'octubre del 2024". I la Prefectura hi afegeix que "en el context d'activació del pla 'Vigipirate' i de l'alt nivell de pressió migratòria a les fronteres, la cooperació policial entre França i Espanya es reforçarà encara més en el marc d'aquesta reobertura". Es dóna resposta així als municipis afectats, que havien exigit que aquest control de la immigració i el terrorisme no es fes servir d'excusa per impedir el pas de manera indiscriminada, incloent els veïns de la zona, com ha passat fins ara.

Mostrar formulari de contacte