Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern garanteix a la Taula de Partits que els col·legis electorals seran "espais segurs"

El Govern garanteix a la Taula de Partits que els col·legis electorals seran "espais segurs"

Tot i que rebutja la decisió del TSJC de mantenir la data del 14-F, l'executiu assegura que estan preparats per garantir-hi la prevenció de la COVID-19. Els membres de les meses es podran fer test d'antígens i disposaran de mascaretes FFP2 i d'EPI
Urna electoral
28/01/2021 19:55

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha traslladat aquest dijous a la taula de partits la feina que el Departament que encapçala, juntament amb el de Salut, estan fent per adaptar les eleccions del 14 de febrer al context de la pandèmia de la COVID-19. Solé ha garantit "que els col·legis i les meses electorals seran espais segurs”.

Acompanyat del secretari general del Departament de Salut, Marc Ramentol, el conseller ha insistit que el Govern "treballa i està treballant" per garantir que, siguin quan siguin, es puguin fer amb tota seguretat”. Tot i això, segueixen defensant que “mobilitzar 5,5 milions de persones el 14-F no és l’escenari més favorable”. La data vigent a data d'avui ha estat imposada pel poder judicial espanyol -mitjançant el TSJC- i contra el criteri de la majoria de partits.

Segons Ramentol, "és pertinent augmentar el grau de protecció als membres de les meses”. Per això, s’ha canviat la mascareta quirúrgica inicialment prevista per una mascareta FFP2, que ofereix una protecció superior. A més, per a la franja de 19 h a 20 h, aquesta mascareta es complementarà amb una bata, una pantalla facial i guants, una protecció “homologable” a la que duu el personal sanitari, segons Ramentol.

Per a la posada i retirada de les EPIs s’oferirà una formació específica als membres de les meses i, especialment, a la figura del responsable sanitari del col·legi. Ramentol també ha detallat la possibilitat que s’oferirà als titulars i als primers suplents de les meses de fer-se un test d’antígens, una opció que suposarà 60.000 testos addicionals. El secretari general ha explicat que Salut es posarà en contacte amb aquestes persones oferint el test d’antígens els dies previs al 14-F, que es realitzaria al CAP corresponent.

El Ministeri de Sanitat ha tramès menys dosis del vaccí de les compromeses

En canvi, no s’ha considerat "assumible" la vacunació dels membres de les meses "per dos motius: la impossibilitat d’assegurar la seva immunitat abans del dia 14 i el fet que". Una situació que Ramentol ha lamentat. tot recordant que Catalunya preveu "esgotar" aquesta setmana totes les dosis fins ara arribades, que són 40.000 menys que les que s'havia compromès a enviar el Ministeri de Sanitat. "Això impacta en el desplegament de la vacunació”, ha dit el secretari general.

Prioritat dels actes telemàtics i més recursos pels ajuntaments

Sobre la campanya electoral, a la reunió de la taula de partits s’ha acordat que es prioritzaran els actes telemàtics, per tal de "trobar l’equilibri entre el dret a la salut i el dret a la participació política", atès que tots dos tenen la qualificació de "fonamentals”, segons ha subratllat el conseller Solé. Els grups parlamentaris presents a la reunió telemàtica s’han compromès a donar compliment a tots els protocols aprovats pel Procicat i consensuats, fa unes setmanes, durant una trobada de la mateixa taula de partits, i també a adequar tots els actes a les mesures i restriccions vigents determinades pel Procicat.

Davant del neguit expressat per alguns municipis davant dels costos addicionals de la celebració de les eleccions enmig de la pandèmia, el conseller Bernat Solé ha anunciat un acord del Govern per augmentar la bestreta dels ajuntaments un 10%, aproximadament 360.000 euros, per cobrir despeses relacionades amb les mesures de seguretat per la COVID-19 als col·legis electorals. Fins ara, els ajuntaments disposaven d’una bestreta de 4,1 milions d’euros. Solé ha agraït “l’esforç” dels món municipal per garantir col·legis segurs i meses electorals segures.

El Govern lamenta que el TSJC encara no hagi emès sentència ferma

El conseller també s’ha referit a la “incertesa que depara la indecisió” del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que encara ha d’emetre una sentència ferma sobre l’ajornament o el manteniment de les eleccions el proper 14 de febrer. Davant la immediatesa de la jornada, Solé ha afirmat que s’estan abordant “tots aquells elements que vagin en la línia de crear certeses per a la ciutadania i d’adoptar totes les mesures per poder celebrar les eleccions amb garanties”.

Mostrar formulari de contacte