Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern i el Conselh d'Aran preparen conjuntament un procés participatiu pels Jocs d'Hivern

El Govern i el Conselh d'Aran preparen conjuntament un procés participatiu pels Jocs d'Hivern

Laura Vilagrà avança que la consulta sobre la candidatura es durà a terme el segon semestre de 2022. La institució aranesa recorda que ja han aprovat per unanimitat una moció de suport al projecte
Maria Vergés i Laura Vilagrà expliquen la comissió bilateral, al Palau de la Generalitat (Foto: ACN)
13/10/2021 19:55

Aquest dimecres s'ha reactivat la comissió bilateral entre el Govern català i el Conselh Generau d'Aran. Entre els temes que s'han acordat hi ha la coincidència dels dos executius en la necessitat d'"articular un procés deliberatiu" al territori aranès sobre la candidatura dels Jocs Olímpics i Paralímpics d'Hivern Pirineus-Barcelona 2030, tal com també es vol fer a la resta de valls o comarques implicades.

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha assegurat que durant les setmanes i els mesos vinents es farà "un treball molt intens per explicar quina és la proposta" i ha concretat que la consulta popular tindrà lloc el segon semestre de 2022. Segons Vilagrà, malgrat que no tenien previst el tema a l'agenda d'aquesta reunió, les dues institucions "s'han posat al dia" sobre un assumpte que, coincideixen, s'ha de tractar "de baix a dalt". La també portaveu del Govern ha afirmat que volen complir així amb els acords pactats al Parlament i que caldrà anar recollint "totes les propostes que es facin arribar des del territori".

De la seva part, la síndica d'Aran, Maria Vergés, va més enllà i creu que els Jocs són un projecte amb "consens polític", i que el Conselh Generau està totalment disposat a tirar-lo endavant, tal com ho demostra la recent aprovació per unanimitat d'una moció a favor de la candidatura. En tot cas, Vergés entén que la mesura haurà de comptar amb l'aprovació de tots els territoris on s'hagi de desenvolupar, i creu que "aquesta pot ser una bona oportunitat per a una reclamació històrica: que es doni veu al Pirineu".

Acord per a diverses partides per valor de 3,5 milions

La reunió ha estat la primera des de l'inici de la pandèmia, ja que la darrera comissió bilateral entre el Govern i el Conselh Generau d'Aran va ser el febrer de 2020. En aquesta ocasió s'ha acordat que l'Aran rebrà 3,5 milions d'euros de la Generalitat, a partir d'unes partides que tal com ha explicat la síndica, "ja venien compromeses d'abans".

D'aquesta xifra, 173.000 euros es destinaran al control de la fauna salvatge; especialment, de l'ós bru. 726.000 euros més aniran destinats a despeses relacionades amb el sector de la salut. També hi haurà una partida de 40.000 euros per protegir i promocionar la llengua aranesa.

A la trobada s'hi ha tractat qüestions relacionades amb l'esport, l'educació i la cultura, a més del traspàs de certes competències i funcions que s'hauran d'anar consolidant properament. Vilagrà ha afirmat que Govern i Conselh s'aniran trobant cada sis mesos, a partir d'unes reunions que han de servir per "aprofundir les relacions" i treballar "intensament". La representant aranesa ha celebrat el "bon ambient" de treball, així com la "visió" que els ha traslladat la Generalitat.

Mostrar formulari de contacte