El Govern incorpora l'avortament quirúrgic a Lleida mitjançant l'acord amb una clínica privada
L'inici del servei serà "imminent", segons Salut. Grups feministes, el PSC i la CUP reclamen que es faci el mateix a l'Alt Pirineu, on dos hospitals ja ofereixen l'opció farmacològica
El Departament de Salut de la Generalitat té previst presentar avui dimecres l'acord amb la clínica Mi NovAliança per garantir la possibilitat de practicar interrupcions voluntàries de l'embaràs a la demarcació de Lleida.
El Govern ja havia anunciat aquesta tardor passada la intenció de tancar un conveni amb un centre privat per tal de fer possible que les dones del territori que vulguin avortar pel mètode quirúrgic no hagin de fer llargs desplaçaments, tenint en compte que actualment a l'únic centre públic lleidatà on hi ha els mitjans per fer-ho, l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, la totalitat dels 29 professionals especialitzats s'acullen al seu dret d'objecció de consciència pel que fa a l'avortament. Inicialment Salut va negociar un possible acord amb l'empresa Vithas, però les negociacions no van prosperar i finalment s'ha pactat una col·laboració amb Mi NovAliança.
La presentació d'aquesta nova opció coincideix amb el fet que els darrers mesos també s'ha començat a oferir la possibilitat de fer avortament farmacològic en dos hospitals públics de la Regió Sanitària de l'Alt Pirineu i Aran. El primer a rebre l'autorització va ser l'Hospital Comarcal del Pallars, a Tremp, i des de fa poques setmanes també la té l'Hospital de Cerdanya, a Puigcerdà. de la seva part, la Fundació Sant Hospital de la Seu d'Urgell i l'Espitau d'Aran a Vielha han iniciat els tràmits per poder fer també aquest servei.
Aquesta ampliació de les opcions d'avortament en centres mèdics havien estat reclamades per la dotzena de col·lectius feministes de les regions de Ponent i l'Alt Pirineu (entre ells, Feministes Alt Urgell), que el desembre passat es van concentrar a la porta de l'Arnau de Vilanova per defensar que la interrupció de l'embaràs es pugui fer al territori. Des d'aquestes entitats ho han rebut com "una bona notícia", tot i que critiquen el fet que "s'externalitzi" el servei i, malgrat que Salut n'assumirà el cost, preferirien que es fes a través d'un centre públic. A més a més, volen que ara l'opció quirúrgica també s'estengui a l'Alt Pirineu i Aran.
De la seva part, el PSC també ha reclamat aquest dimecres que l'avortament quirúrgic es pugui fer en centres públics tant a Lleida com a l'Alt Pirineu. La diputada Judith Alcalà s'ha fet ressò de la petició feta per col·lectius feministes i ha instat la Generalitat a “assignar els recursos humans i materials necessaris" per fer-ho possible. Alcalà ha registrat una Proposta de Resolució en la que defensa "que es preservi aquest dret als centres públics, de manera que s’eviti la derivació a centres sanitaris privats”. El grup socialista també demana "s’estableixi un programa d’educació afectiva i sexual de 3 a 16 anys" i que aquest sigui "obligatori a tots els centres educatius de Catalunya”, per donar compliment de la Lleida Orgànica d’Educació de desembre de 2020".
La parlamentària lleidatana ha recordat que "fins fa molt poc teníem zones del Pirineu en que no era possible ni tant sols la interrupció voluntària de l’embaràs mitjançant el mètode farmacològic”, i opina que pactar el mètode quirúrgic amb una clínica privada "no fa més que perllongar les dificultats per a moltes dones de la demarcació de Lleida, i especialment del Pirineu i zones rurals, que han de recórrer llargues distàncies per interrompre l’embaràs”.
Aquest dimecres també s'hi ha referit el grup parlamentari de la CUP, que ha registrat la seva pròpia Proposta de Resolució, en la qual reclama que les IVE "es deixin d'externalitzar a les clíniques privades i es respectin els drets de les persones gestants a tots els territoris". La diputada Laia Estrada ha denunciat que "l’accés a l’avortament lliure i gratuït al Principat de Catalunya es troba amb múltiples barreres i entrebancs" i creu que “gran part del problema rau en la concertació público-privada que caracteritza el nostre sistema sanitari”.
La diputada cupaire, que ha posat en valor "tota la feina dels col·lectius feministes que han denunciat i evidenciat aquesta problemàtica", considera que hi ha "incapacitat" del Departament de Salut d’integrar la pràctica de la interrupció voluntària de l’embaràs (IVE) dins de la cartera de serveis dels centres sanitaris públics “permetent un negoci encobert que, a més, genera un injustificable greuge classista que vulnera reiteradament el dret a les dones a ser a ateses a la xarxa sanitària pública”.