Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern inicia els tràmits per crear una zona especial de "qualitat acústica" al Pallars Sobirà

El Govern inicia els tràmits per crear una zona especial de "qualitat acústica" al Pallars Sobirà

La mesura implicarà restringir la circulació de motos, quarts i buguis no elèctrics a la vall de Bonabé i a les pistes forestals de Farrera. L'àrea afectada consta de terrenys no urbanitzables de tres municipis que formen part del Parc Natural de l'Alt Pirineu
Motoristes en una pista forestal del Parc Natural de l'Alt Pirineu, que vol restringir aquesta circulació (Foto: Dep. Acció Climàtica)
13/04/2022 20:45

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) publica l'anunci pel qual se sotmet a informació pública l'inici del procediment per declarar una zona d'especial protecció de la qualitat acústica (ZEPQA) al Parc Natural de l'Alt Pirineu. Es tracta de sòl no urbanitzable dels termes municipals d'Alins, Alt Àneu i Farrera, al Pallars Sobirà.

El Departament d'Acció Climàtica, mitjançant el Parc Natural de l'Alt Pirineu, ha dut a terme un procés de participació amb els agents locals per redactar un pla d'actuacions per "posar en valor i conservar els valors de quietud i silenci associats a l'espai". Aquesta declaració suposarà restringir el trànsit de motos, quads i buguis no elèctrics a la vall de Bonabé i a les pistes forestals de Farrera.

Des d'Acció Climàtica defensen la declaració com a ZEPQA com "una oportunitat per preservar els recursos i assegurar unes condicions de vida òptimes per als habitants d'aquests tres municipis de l'entorn del Parc Natural de l'Alt Pirineu". I hi afegeixen que volen atraure un "turisme sostenible, interessat en la tranquil·litat i en escoltar la natura i els sons tradicionals del món rural", els quals consideren que no inclouen els vehicles a motor. L'objectiu, reconeixen, és consolidar el lema "aquí es pot escoltar silenci". La conselleria també creu que "mantenir al màxim possible les condicions naturals dels sorolls afavoreix la fauna, la flora i l'ecosistema en general", i que "la baixa emissió de sons d'origen humà permet gaudir del silenci i afavorir les relacions personals i la salut".

Actualment disposen d'aquest distintiu el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Parc Natural de la Serra de Montsant i les àrees de sòl no urbanitzable del municipi del Papiol.

Mostrar formulari de contacte