Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern inicia les obres d'ampliació i modernització del regadiu de la Conca de Tremp

El Govern inicia les obres d'ampliació i modernització del regadiu de la Conca de Tremp

Els pagesos diuen què és un dia ''històric'' després de cent anys de reivindicació Pelegrí lamenta la "instrumentalització política" que s'ha fet de les obres del reg de Tremp
03/11/2011 10:19

El Govern de la Generalitat ha iniciat aquest dimecres les obres d'ampliació i modernització del regadiu de la Conca de Tremp. Aquestes obres, que afecten sis municipis del Pallars Jussà, permetran passar de les 1.830 hectàrees actuals de reg a les 4.532.

El pressupost dels treballs és de 8,7 milions d'euros i es preveu que tinguin una durada d'uns sis anys. Els pagesos, un cop comprovat sobre el terreny que les màquines treballaven, han qualificat ''d'històric'' el dia d'inici del nou reg, ja que es tracta d'una vella reivindicació. Josep Durany, president de la Comunitat de Regants, afirma que l'obra "canviarà econòmica i socialment la comarca".

Aquesta actuació s'inclou en un acord entre el Departament d'Agricultura i els regants en què la Generalitat assumeix el cost de la inversió necessària per dur a terme la modernització del regadiu, mentre que els regants es comprometen a assumir el manteniment i regularitzar les concessions amb l'actual titular de la concessió per a l'explotació hidroelèctrica del pantà de Tremp, Endesa, i la CHE.

La concessió d'aigües, data de l'any 1912, i preveu una dotació de 6.460 m3/ha per als conreus d'alfals, blat de moro i cereal d'hivern. L'obra afecta els termes municipals de Castell de Mur, Gavet de la Conca, Llimiana, Talarn, Isona i Conca Dellà i Tremp.

Pelegrí considera que les obres s'han instrumentalitzat políticament

El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha lamentat que "alguns" alcaldes del Pallars Jussà hagin volgut "instrumentalitzar políticament" les obres de modernització i millora del reg de la Conca de Tremp. Pelegrí creu que el manifest signat recentment per 14 alcaldes i el president del Consell Comarcal demanant l'inici immediat dels treballs respon a un "temor" que ha estat induït políticament i que és "injust", "improcedent" i, a més, "no té raó de ser". "Jo dono tranquil·litat als regants, no als alcaldes", ha afegit en declaracions a l'ACN.

Els alcaldes de la comarca del Pallars Jussà van signar el passat 25 d'octubre un manifest on es reclamava a la Generalitat l'inici immediat de les obres del reg de la Conca de Tremp, una obra que definien de molt important per assegurar la continuïtat i viabilitat de les explotacions agràries del sector. El sector assegurava que el retard en l'execució del reg podia suposar "un greu perjudici irreversible econòmic i social" per a la comarca del Pallars Jussà.

Tanmateix, el conseller puntualitza que una "altra qüestió" és la relació que té la Comunitat de Regants de Tremp amb Endesa, a qui se li reclama que mantingui el manteniment dels canals fins que les obres del reg estiguin acabades, malgrat que l'actual conveni signat amb l'elèctrica per a 100 anys venç aquest 2012.

Mostrar formulari de contacte