El Govern licita les obres per a reobrir l'aeròdrom de la Seu
El departament de Política Territorial i Obres Públiques ha iniciat la licitació de les obres que permetran la reobertura de l’aeròdrom de la Seu. Segons ha indicat el conseller Joaquim Nadal, "aquesta actuació significa un pas més per reactivar aquesta important infraestructura que ha d'afavorir el desenvolupament de les comarques del Pirineu".
Els treballs que ara es liciten consistiran en el condicionament de les instal·lacions actuals per tal de posar-les en servei com a aeròdrom el primer semestre de l’any vinent. Aquesta primera actuació té un pressupost de 2,9 MEUR i un termini d’execució de 4 mesos. Paral·lelament, el DPTOP licitarà el Pla director urbanístic i aeroportuari, que haurà de permetre la reflexió sobre la seva remodelació global per tal de construir un nou aeroport d’aviació comercial, si fos el cas.
L’aeròdrom de la Seu està situat entre els termes municipals de Montferrer i Castellbó i Ribera d’Urgellet, a la comarca de l’Alt Urgell. Va ser inaugurat al 1982 i va funcionar de forma estable fins al 1984, quan es va produir l’últim vol comercial. Posteriorment va ser utilitzat per a l’aviació esportiva i general fins que, una vegada adquirit per la Generalitat, vist l’estat d’abandonament que presentava la infraestructura va ser tancada per raons de seguretat.
Els darrers temps el Departament de Política Territorial ha fet importants passos amb l’objectiu de reobrir-lo. En aquest sentit, s'ha inclòs al Pla d’aeroports de Catalunya la previsió de reobrir l’aeròdrom actual de la Seu i construir un sistema general aeroportuari amb tots els serveis necessaris tant per aeronaus com pels passatgers.
Igualment, el passat mes de setembre es va aprovar el Pla especial que delimita l’àmbit d’aquesta infraestructura, legitima la reserva de sòl necessària, tenint en compte les possibilitats màximes de creixement de l’aeroport, i estableix mesures de protecció ambiental i minimització de les afectacions.
L'any 2007 el Govern ja va adquirir el 85% dels terrenys on s’ha d’ubicar el futur aeroport, entre els municipis de Montferrer i Castellbò i Ribera d’Urgellet, per 8 MEUR. Així, la Generalitat és propietària de 168 hectàrees del total de les 198 necessàries per desenvolupar el nou aeroport.
Condicionament previ a la reobertura
L’aeroport de la Seu presenta actualment un estat deficient de conservació. La pista d’enlairament i aterratge de 1.340 metres de llargada i 28 d’ample té nombroses irregularitats en el ferm. Les diferents edificacions de l’aeroport també estan en mal estat.
És per això que el Departament de Política Territorial i Obres Públiques, a través d’Aeroports de Catalunya SA, ha iniciat la licitació de les obres de condicionament de les instal·lacions actuals que permetran tornar a obrir aquesta infraestructura com a aeròdrom per a l’aviació privada, esportiva i d’emergències.
En aquest sentit, les actuacions de condicionament que ara es liciten inclouran la rehabilitació del ferm, tant de la pista de vol com dels carrers de rodada i la plataforma d’estacionament; la redistribució dels llocs d’estacionament; el desbrossament i anivellament de les pistes i els carrers de rodada; la substitució de les ajudes visual instal·lades actualment; la senyalització horitzontal de la pista; el sanejament de la tanca perimetral existent i col·locació de noves tanques; l'establiment d’un heliport dins la plataforma de camp de vol; el condicionament de l’actual edifici administratiu i de serveis del futur gestor de l’aeroport; la rehabilitació de l’edifici de la terminal i de la torre de control; i l'impuls a l’aviació general i corporativa.
L'objectiu és que l’aeroport pugui acollir operacions d’aviació general i corporativa. També haurà de tenir capacitat per acollir aeronaus per a la realització de tasques d’extinció d’incendis.
Pròxima licitació del Pla Director urbanístic i aeroportuari
Per tal de donar un pas més en l’impuls del futur aeroport de la Seu d’Urgell, o també anomenat aeroport Pirineus-Andorra, en els pròxims dies el DPTOP licitarà el Pla Director Urbanístic i Aeroportuari. Aquest Pla definirà amb més precisió els possibles objectius i actuacions a desenvolupar a mitjà i llarg termini a l’aeroport. En aquest sentit, el Pla permetrà planificar les instal·lacions, tant des d’una perspectiva urbanística com sectorial.
L’objectiu d’aquests nous Plans directors urbanístics i aeroportuaris, que preveu la Llei d’aeroports i heliports aprovada pel Parlament el passat mes de juliol, és simplificar el procés d’implementació dels aeroports i aeròdroms de manera que es puguin fer de forma més àgil i eficient, sense que això comporti cap pèrdua de qualitat ni de garantia de la seva adequació a les exigències urbanístiques i aeroportuàries.
Així, el Pla definirà aspectes com la delimitació i ordenació de la zona de servei de l’aeroport, les servituds aeronàutiques i les limitacions que afectin als terrenys del seu entorn, i detallarà les condicions que s’hauran de respectar a partir del seu funcionament. També inclourà estudis geològics i topogràfics dels terrenys de l’entorn, així com estudis econòmics i ambientals que analitzin l’impacte de la futura infraestructura sobre el territori i identifiqui les oportunitats de desenvolupament que poden derivar-se de la seva execució.
Per últim, el document també inclou un Pla d’avaluació de la mobilitat generada, on s’analitzaran les comunicacions terrestres necessàries per assegurar un accés adequat a la infraestructura i la seva interconnectivitat amb la resta del territori.
Paral·lelament a la redacció d’aquest Pla Director es redactarà l’informe de Sostenibilitat Ambiental corresponent, per tal de que es mantingui una total coherència entre ambdós documents. Així doncs, aquest Pla director urbanístic i aeroportuari permetrà la reflexió sobre la remodelació global per construir un nou aeroport d’aviació comercial, si fos el cas.