Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern manté la porta oberta a aspirar als Jocs Olímpics d'Hivern al Pirineu

El Govern manté la porta oberta a aspirar als Jocs Olímpics d'Hivern al Pirineu

Tot i això, l'executiu català recorda que la possible reactivació tant del projecte com de la consulta depèn de rebre una resposta oficial del COE. Stop JJOO critica el fet que no es descarti la candidatura
Campionats del Món FIS de Para Esquí, aquest gener passat a Espot (Foto: Toni Grases / Photoset)
10/03/2023 18:15

La Generalitat de Catalunya manté la porta oberta a aspirar a l'organització dels Jocs Olímpics i Paralímpics d'Hivern de cara a l'edició del 2034, després que l'any passat l'opció del 2030 va quedar descartada, principalment, pel bloqueig polític de l'Aragó i per la negativa del Comitè Olímpic Espanyol a impulsar una candidatura centrada en Catalunya, per a la qual el Govern català ja tenia un dossier a punt.

L'executiu ha confirmat que no ha descartat del tot la possibilitat d'acollir uns Jocs al Pirineu, en resposta a diverses preguntes que el grup parlamentari de la CUP havia presentat a la Mesa del Parlament per conèixer l'estat actual del projecte. A la resposta, en una carta signada per la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, el Govern d'ERC deixa clar que "segueix creient que els Jocs Olímpics i Paralímpics d'Hivern Pirineus-Barcelona són un projecte que pot generar oportunitats al territori", si aquest esdeveniment es complementa amb d'altres accions per activar el Pirineu a nivell econòmic.

A la missiva, el Govern sosté que "els Jocs han de ser una palanca de transformació, un generador d'oportunitats, un accelerador i un dinamitzador de projectes que ha d'anar més enllà de la seva organització". A més a més, aprofita per reivindicar la capacitat demostrada de Catalunya per acollir esdeveniments esportius del màxim nivell "en solitari" i, en aquest cas, sense necessitat de dependre de l'Aragó.

La consulta es farà si es presenta la candidatura

I pel que fa a la consulta a la població de l'Alt Pirineu i Aran, a la carta la Generalitat reitera que aquesta es farà sempre i quan el projecte pugui tirar endavant. I que això, subratllen, depèn del fet que es rebi una "resposta oficial" del COE, que de moment no s'ha produït. Aquesta votació serviria per determinar si els habitants de les comarques afectades volen o no que s'aspiri als Jocs d'Hivern, com també si les comarques del Solsonès, el Berguedà i el Ripollès es volen implicar en l'organització. En aquest sentit, l'any passat ja s'havia convocat el referèndum per al mes de juliol, però finalment no es va dur a terme pel fet que es va descartar la candidatura del 2030, per la manca d'acord tant amb el COE com, especialment, amb el govern de l'Aragó.

La resposta del Govern català a aquesta pregunta parlamentària de la CUP ha generat, com era de preveure, una dura crítica de la plataforma Stop JJOO, que ha reiterat que confiaven en que el projecte "semblava que s’enterrava", però admeten que amb la carta ha quedat "ben clar que aquest Govern segueix apostant totes les cartes per tenir una candidatura olímpica, negociant en secret amb el propi COE per obtenir-ne el seu aval", necessari per a una hipotètica presentació formal de candidatura davant el COI.

En un comunicat, la plataforma anti-Jocs ha acusat novament l'executiu de "manca de transparència", que atribueixen a "evitar que les veus opositores tornin a fer soroll", i reclamen que Laura Vilagrà "expliqui el contingut de les reunions" amb el president del COE, que han titllat de "secretes". Alhora, el col·lectiu ha acusat el Govern d'ERC de fer una "deriva per seguir potenciant l’economia del monocultiu turístic al Pirineu", el qual opinen que "empitjora les condicions de vida de les seves veïnes i no proposa solucions als problemes estructurals d’aquest territori com les dificultats d’accés a l’habitatge, la manca de serveis públics o les deficients infraestructures necessàries pel dia a dia".

Mostrar formulari de contacte