Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern no retornarà a la Fundació Fiella la gestió de la residència de Tremp

El Govern no retornarà a la Fundació Fiella la gestió de la residència de Tremp

El Departament de Treball ha detectat "greus mancances" durant el brot de COVID-19 que va causar la mort de 61 residents. S'estudia que se'n faci càrrec l'Hospital Sant Joan de Déu-Terres de Lleida, que ja l'ha dirigit els darrers mesos
Residència Fiella de Tremp (Foto: ACN)
29/04/2021 11:35

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha decidit que la gestió de la residència Sant Hospital de Tremp no retorni a la Fundació Fiella, segons ha avançat el web Diario.es i ha confirmat l'ACN. La conselleria ha justificat la decisió tot assegurant que, un cop analitzades totes les actes de la inspecció de serveis socials i de la intervenció de la residència, es van detectar "greus mancances" en la gestió davant el brot de COVID-19 que va causar el contagi de la gran majoria dels 150 residents, dels quals 61 van morir.

El Govern ha requerit la Fundació a trobar una nova gestora per la residència, amb el vistiplau del Departament. Des de Fiella, de fet, ja han presentat una proposta: que se'n faci càrrec l'Hospital Sant Joan de Deu-Terres de Lleida al llarg dels propers quatre anys.

Salut va intervindre la residència el 28 de novembre del 2020 per "estabilitzar" el brot de coronavirus, després de realitzar-hi un cribratge massiu. Aquesta intervenció tenia com a objectiu principal la realització d'un pla d'actuació que garantís la viabilitat tècnica de la residència en el seu conjunt, en aspectes sanitaris, socials, organitzatius i de gestió de qualitat. Les dotacions de personal necessàries al centre residencial les va aportar la nova gestora, mentre que el personal actual del centre en va quedar sota la seva direcció, de manera coordinada amb la direcció assistencial de l'Hospital Comarcal del Pallars.

A l'inici del brot, la gestió va recaure en la societat pública Gestió de Serveis Sanitaris (GSS). Però al començament de gener, Salut va fer efectiu el traspàs a Sant Joan de Déu-Terres de Lleida, que ha treballat fins ara en la professionalització del funcionament quotidià. Joan-Antoni Mateo, president del Patronat de la Fundació Jaume Fiella, ha confirmat a l'ACN que ara estan en converses amb el Departament per trobar la millor solució, tot i que ha matisat que encara no s'ha arribat a cap acord definitiu.

Tremp, entre els municipis amb més índex de mortalitat per coronavirus

L'elevat nombre de defuncions que va causar aquell brot ha fet que Tremp figuri actualment entre els 20 municipis de Catalunya que han registrat una taxa de mortalitat més alta per COVID-19 des de l'inici de la pandèmia. Segons les dades de Salut, el percentatge de la capital del Pallars Jussà és del 13,13%; és a dir, que hi han mort per aquesta causa 13 de cada 100 habitants que s'han contagiat de coronavirus. Pel que fa a la resta de municipis amb taxes semblants o superiors, la majoria coincideixen amb Tremp en el fet d'haver patit un brot en una residència de gent gran. És el cas Vilalba Sasserra (Vallès Oriental), que té la taxa de letalitat més alta del país (21,74%).

A banda de les conseqüències sanitàries, el brot del Pallars Jussà va motivar també que el desembre passat la Fiscalia ordenés investigar-ne la gestió a nivell judicial, en afirmar que hi veia possibles indicis de delictes d'homicidi imprudent i contra la seguretat a la feina. El ministeri públic va encarregar la investigació als Mossos d'Esquadra.

Mostrar formulari de contacte