Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern ordena confinar els municipis el cap de setmana i tanca centres comercials, extraescolars, teatres i concerts

El Govern ordena confinar els municipis el cap de setmana i tanca centres comercials, extraescolars, teatres i concerts

La mesura s'aplicarà de les 6 del matí de divendres a les 6 del matí de dilluns, de moment els propers 15 dies. Paral·lelament, s'estableix noves limitacions a activitats socials, culturals, esportives i comercials, es prorroga el tancament de la restauració i es tanca perimetralment Catalunya
Noves restriccions a causa de la pandèmia de la COVID-19
29/10/2020 18:15

Actualització. 17.30 h

El Govern ha aprovat aplicar a partir d'aquesta nit de dijous el confinament perimetral de Catalunya i, paral·lelament, també un confinament per municipis els caps de setmana. Això significa que, tret d'algunes excepcions, els desplaçaments entre municipis estaran prohibits des de les 06.00 de divendres fins a les 06.00 h de dilluns. Tannateix, a efectes pràctics ja comença aquesta nit de dijous, tenint en compte que des de diumenge passat ja hi ha el toc de queda nocturn (22.00-06.00 h).

Amb motiu de Tots Sants, aquest cap de setmana sí que es permetran els desplaçaments dins de la mateixa comarca si es per anar al cementiri el 31 d'octubre i l'1 de novembre. També es permet fer esport en municipis propers. En tot cas, el Govern demana quedar-se a casa el màxim possible i que els desplaçaments siguin, si pot ser, només amb el grup de convivència o habitual o ampliat.

A més, l'executiu ha confirmat el tancament provisional de centres comercials i grans magatzems, les activitats extraescolars (incloent l'esport) i les arts escèniques i musicals. Poden obrir els establiments que estiguin dedicats a la venda d'alimentació o de productes d'higiene. Els comerços podran obrir si tenen menys de 800 metres quadrats i reduir l'aforament al 30%. Si les botigues són més grans, hauran de reduir la seva superfície comercial. Perruqueries, farmàcies i centres de jardineria podran obrir sense restriccions. També es redueix a un aforament del 30% les cerimònies de tipus religiós o fúnebre.

I es manté igualment el tancament de la restauració. Alhora, el Govern demana seguir impulsant el teletreball -reduir-hi l'assistència presencial- i optar per l'ensenyament a distància a batxillerat i Formació Professional. La resolució té una durada inicial de 15 dies.
En l'àmbit laboral, es recomana aplicar el teletreball llevat quan és impossible fer-ho o quan no es tinguin els mitjans necessaris. En aquest cas, caldrà aplicar mesures de flexibilitat horària. El transport públic mantindrà l'oferta del 100%.

El Govern demana reduir la mobilitat i l'activitat social

El vicepresident en funcions de president del Govern, Pere Aragonès, ha justificat aquest enduriment de les restriccions perquè considera que "hem d'actuar amb molta més contundència per superar la situació crítica que estem vivint". Aragonès creu que "és el moment de l'aturada social". De la seva part, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha dit que les mesures les han acordat després de la resolució del Procicat en una reunió aquest mateix matí i les justifica per “preservar la salut, l’economia i l’activitat educativa”. Per poder fer-ho, afirma Budó, "cal restringir la mobilitat i la interacció social”.

Pel que fa a les reunions, es manté la prohibició de trobades de més de sis persones. Aquesta limitació no es aplicable al dret a manifestació.

En el sector cultural, se suspenen les activitats escèniques i musicals, incloent teatres, concerts i cinemes. Els arxius, museus, sales d'exposicions i galeries d'arts podran obrir amb un 30% d'aforament. Les biblioteques estaran oberts només per al servei de préstec.

Tanquen les instal·lacions i equipaments esportius excepte els centres de tecnificació i els que hagin d'acollir competicions professionals estatals o internacionals. S'ajornen totes les competicions esportives menys aquestes, que no podran tenir públic. També tanquen els parcs i fires d'atraccions.

En l'àmbit educatiu, l'ensenyament postobligatori serà híbrid, és a dir, serà telemàtic sempre que sigui possible en el batxillerat i FP. Serà presencial per a les pràctiques i exàmens, en la línia del que continuaran fent també les universitats.

Queden suspeses les activitats de lleure, extraescolars i esport escolar. Queden fora de la limitació les activitats organitzades pel mateix centre escolar al mateix recinte. També podran obrir escoles oficials d'idiomes i de formació d'adults. Les àrees de joc infantil queden obertes fins a les 20 hores.

Mostrar formulari de contacte