Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern prepara la creació de la Llei de Governs Locals

El Govern prepara la creació de la Llei de Governs Locals

ERC veu necessari aquest canvi legislatiu per "reforçar l'estructura i els recursos del món rural" enfront dels qui només veuen aquestes àrees com a "paisatge". Laura Vilagrà recorda que el 62% dels municipis catalans tenen menys de 2.000 habitants

Comarques del Pirineu català
Comarques del Pirineu català
11/05/2022 18:35

El grup parlamentari d'ERC ha defensat aquest dimecres, en la sessió de control al Govern, la necessitat d’impulsar els "canvis legislatius necessaris per reforçar l’estructura i els recursos del món rural", amb l’objectiu que els municipis puguin donar resposta a les necessitats de la ciutadania. En la seva pregunta a la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, la diputada berguedana Alba Camps ha denunciat que "al llarg de massa anys hem vist com les ruralitats estaven poc representades en la mirada de la política pública".

Camps ha lamentat que els municipis rurals “per a molts són només paisatge" i que, per aquesta visió purament urbana i restrictiva, sovint se’ls "elimina qualsevol possibilitat per retornar la funció productiva del món rural”. La parlamentària ha reivindicat els municipis rurals tot recordant que són “la realitat majoritària del nostre país” pel que fa a extensió. Per això, ha reivindicat que "cal donar resposta i garantir els drets de la ciutadania", i que no es pot "hipotecar el pressupost, per exemple, en el manteniment de camins rurals", perquè cal també "poder fer polítiques i prendre decisions polítiques" i perquè entén que garantir el manteniment de la població en aquests municipis és també "una aposta de país".

Alba Camps ha dit que "per fer funcionar l'engranatge com a societat, necessitem reforçar l'estructura i recursos del món local rural, no només per la sostenibilitat i per justícia social sinó també perquè són font de resolució de moltes problemàtiques i reptes actuals”. Finalment, ha assenyalat que aquests canvis legislatius han d’anar necessàriament acompanyats d’una “governança participativa”.

Integrar els municipis rurals en la presa de decisions

En el torn de resposta, Laura Vilagrà -també membre d'ERC- ha recordat que el 62% dels municipis catalans tenen menys de 2.000 habitants. En aquest grup hi ha, per exemple, 17 dels 19 municipis de l'Alt Urgell i bona part dels de tot l'Alt Pirineu i Aran. Vilagrà ha volgut posar en valor la Llei de Governs locals que està impulsant el Govern i que, assegura, “obrirà el meló de les competències del món local i del seu finançament”, i també l’Estatut dels municipis rurals, que ens permetrà “avançar cap a l’equilibri territorial”.

La consellera de la Presidència ha refermat el "compromís del Govern amb el món local rural" tot enumerant els objectius principals: “garantir un tractament igualitari de tota la ciutadania, visqui on visqui; assolir la distribució equilibrada de la població; assegurar l’adequada prestació de serveis; i sobretot garantir que en aquells termes que els afecta els municipis rurals tinguin presència en la presa de decisions”.

Mostrar formulari de contacte