Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern presenta una campanya contra els incendis amb més recursos però amb més risc

El Govern presenta una campanya contra els incendis amb més recursos però amb més risc

Joan Ignasi Elena i Teresa Jordà assenyalen que els boscos estan "estressats" per la sequera i la gran càrrega de combustible. El pressupost de prevenció ascendeix fins als 18 milions d'euros i Interior compta amb el desplegament de més de 4.000 efectius
Incendi a Altés, al municipi de Bassella, aquest dissabte passat (Foto: Bombers)
23/06/2022 13:45

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia i la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, asseguren que enguany s'ha reforçat "de manera clara" les polítiques de prevenció d’incendis forestals "per protegir de forma activa les persones,els boscos, el paisatge i la biodiversitat de Catalunya". Amb un inici de campanya amb gairebé 4.000 hectarèes cremades en pocs dies i més de 250 incendis de vegetació en menys d’una setmana (la gran majoria, a l'interior i al Prepirineu), a la presentació del dispositiu per aquest estiu, al Parlament, s'ha explicat les actuacions que es duen a terme en matèria de prevenció i extinció d’incendis.

Per Jordà, "perquè els nostres boscos deixin de patir, cal més i més gestió forestal", i assegura que treballaran "incansablement per protegir els boscos, el paisatge i la biodiversitat de Catalunya”. De la seva part, Elena ha volgut incidir en l’increment de recursos destinats a l’extinció d’incendis, "amb més de 4.000 servidors públics que estaran abocats a garantir la seguretat del nostre entorn natural i amb una quarantena de mitjans aeris". El cos de Bombers s'ha reforçat amb més de 500 contractes temporals per "encarar l’etapa més crítica de la campanya forestal amb més garanties".

Els boscos de Catalunya, segons el govern, "pateixen els efectes del canvi climàtic per la manca d’aigua, la sequera i l’augment de temperatures", però també, i especialment, per l’abandonament del món rural i de la gestió forestal, que "fa que tinguem boscos molt densos, amb molt sotabosc i, per tant, molts arbres competint per l’aigua, més biomassa acumulada i més continuïtat de la massa forestal". La consellera Jordà ha mostrat una "forta preocupació" davant la campanya que tot just acaba de començar i que ha coincidit amb  rècords de temperatures de les darreres dècades en un mes de juny. Segons ha dit, els incendis dels darrers dies en comarques com l'Alt Urgell, el Solsonès i la Noguera han posat al descobert que "tenim una gran càrrega de combustible, amb uns boscos estressats i amb focs que poden cremar més que mai”.

En la mateixa línia, Elena creu que “l’episodi que acabem de viure ha estat la demostració que afrontem una de les campanyes forestals més difícils dels darrers anys”. I subratlla que ja hi hauria pogut haver més focs "si no haguéssim comptat amb la feina, l’esforç i l’acció coordinada de tots els agents implicats, que s’han mobilitzat arreu: Bombers de la Generalitat, bombers voluntaris, agents rurals, personal de protecció civil, mossos d’esquadra, ADF, pagesos, i també la UME i altres cossos de bombers com els d’Andorra o els de Barcelona, a qui agraïm el seu suport i ajuda”.

Agraïment per la feina dels pagesos

Jordà ha volgut posar en valor la feina feta amb exemples concrets en zones estratègiques, com ara les maniobres de Bombers al foc de Castellar de la Ribera o les pistes i punts d’aigua arranjats recentment a Sant Mamet, els quals han facilitat les tasques d’extinció al foc d’Artesa de Segre. També la pista estratègica que s'ha arreglat aquest hivern del poble de la Clua a Gàrzola i que va permetre evacuar els veïns de la Clua en el primer dia d’aquest incendi. En la mateixa línia, la consellera ha agraït la feina que fa la pagesia tot llaurant i segant aquests dies, perquè "l’abandonament agrícola i ramader del territori ha agreujat la situació que estem patint en realació als incendis forestals", i remarca que "mantenir les activitats tradicionals i els territoris vius són les mesures més robustes que tenim a llarg termini per evitar els grans incendis forestals".

Més inversió en prevenció davant l’emergència forestal

El pressupost de prevenció d’incendis d'enguany s'ha multiplicat per 6 i amb el nou Pla de prevenció 2022-2025: passa de 3 milions anuals a 18 milions d’euros. L’objectiu és "preparar els boscos de Catalunya per fer front a l’emergència climàtica i als incendis de sisena generació". La consellera ha reinvindicat que, ara més que mai, "la millor manera de protegir els nostres boscos és evitar que se’ns cremin i per això cal un canvi de paradigma i una aposta clara i ferma per la gestió del paisatge, per dissenyar i executar infraestructures de prevenció d’incendi, per recuperar el mosaic agroforestal i per tenir un país resilient”.

Els escenaris de futur presenten "situacions complexes" per a "uns boscos que van néixer fa 60 anys, 70 o més, amb unes condicions molt diferents que les que tenim ara de temperatura o de sequera", i per això, segons Teresa Jordà, "cal d’adaptar-s'hi". Les inversions en prevenció se centren aquest any en la planificació, manteniment i execució de les infraestructures, amb 6.8 milions d'euros. Els Perímetres de Protecció Prioritària (PPP) són zones amb un gran risc d’incendi forestal i amb una continuïtat de la massa forestal en la qual es poden produir grans incendis forestals. Per això, és imprescindible planificar la prevenció i dotar-los d’una infraestructura bàsica i que abasti diversos municipis.

Es destinen també 5M€ per ajuts per a la prevenció en finques privades, que a Catalunya representen el 75% de la superfície forestal. També s’han ampliat, amb 2M€, els Grups Especials de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF), que passen de 3 a 7 per donar cobertura a tot el territori executant feines de prevenció d’incendis tot l’any. Això inclou la creació d'un nou grup a l'Alt Pirineu. Aquests equips estan actuant aquests dies en el dispositiu la campanya de la sega i aquests dies s’han posat a disposició dels Bombers per donar suport en aquelles zones on se’ls ha requerit.

Aquest mateix any s’invertirà 1M€ en la modernització del material i els vehicles de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF). Finalment, es multipliquen per tres (2,4M€) els recursos per protegir urbanitzacions i nuclis de població i donar suport als ens locals per fomentar l’establiment i manteniment de franges de protecció perimetral en les urbanitzacions i nuclis urbans que limitin directament amb terrenys forestals  A més, s’hi sumen 7M€ provinents dels Fons Next Generation per a actuacions de prevenció per al període 2022-2026.

Més recursos en extinció

A més de la contractació de 500 bombers de reforç, el conseller Elena ha recordat que el Departament d’Interior continua reforçant els cossos de seguretat i emergències, amb una convocatòria de 100 places d’escala bàsica d’Agents Rurals, un programa de suport al cos de Bombers per incorporar 154 places de reforç fins al 2024 i uns 500 nous bombers incorporats entre aquest any i el vinent. Alhora, s’ha fet un reforç molt rellevant per millorar la tecnologia a disposició de la seguretat i les emergències. Pel que fa a mitjans aeris, es compta, a més dels 16 drons dels cos d’Agents Rurals, amb 24 helicòpters, 10 avions de vigilància i atac, i 2 hidroavions.

Mostrar formulari de contacte