Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern preveu mantenir el confinament de cap de setmana per municipis les properes dues setmanes

El Govern preveu mantenir el confinament de cap de setmana per municipis les properes dues setmanes

A partir de la segona fase serà per comarques; i a la tercera, per regions sanitàries. Des de dilluns es podran reobrir al 30% els espais interiors i exteriors de bars i restaurants, però només fins a les 5 de la tarda
La carretera N-260, al límit entre l'Alt Urgell i la Cerdanya (Foto: arxiu)
17/11/2020 18:25

L'esborrany del pla de desescalada que han preparat els departaments de Salut i d'Interior de la Generalitat contempla que a la primera fase -que es preveu que sigui del 23 de novembre al 6 de desembre- bars i restaurants podran reobrir tant els espais exteriors (terrasses) com els interiors, amb una cabuda màxima del 30%, però només fins a les 5 de la tarda. Un matís que ja ha estat criticat avui mateix pels gremis de restauració, atès que els impossibilita acollir sopars -que són habitualment una part important de la seva facturació- fins i tot a primera hora del vespre. El sector veu més necessari obrir fins més tard que no pas poder aixecar la persiana a les 6 del matí, cosa que sí que es permetrà.

Un altre anunci que ha fet l'executiu és que al llarg de la desescalada es mantindrà el confinament de cap de setmana i que a la primera fase seguirà sent per municipis, malgrat que des d'institucions com l'Ajuntament de la Seu i el Consell Comarcal de l'Alt Urgell els seus responsables ja van demanar la setmana passada que sigui com a mínim per comarques, tenint en compte que molts municipis del Pirineu, per la seva escassa població, tenen una oferta molt limitada de serveis. Tot i aquesta petició, des de Govern només contemplen aquesta possibilitat a partir de la segona fase. A més a més, el tancament de fronteres -com les d'Andorra, França i Aragó- seguirà vigent en totes les fases de la desescalada.

Tornant a la primera fase, a partir de dilluns vinent també es preveu la reobertura de les instal·lacions esportives a l'aire lliure, amb un aforament del 50%, també per a les piscines tot i que estiguin en recintes tancats. Es permet la pràctica esportiva federada no competitiva en equipaments a l'aire lliure. Les activitats, excepte les federades, es podran fer amb un màxim de 6 persones. De la seva part, els gimnasos també podran reobrir al 50%.

Segons el document, al qual ha tingut accés l'ACN i han confirmat fonts del Govern, el mateix percentatge s'aplicaria per obrir cinemes, teatres, auditoris i sales de concerts, amb una cabuda màxima de 600 persones. La resta de restriccions segueixen vigents en aquest primer interval. A les universitats es manté la docència teòrica en format virtual i les extraescolars segueixen tancades. Les reunions segueixen sent d'un màxim de 6 persones, corresponents a una bombolla de convivència habitual.

En l'apartat del comerç, es mantindrà el 30% en les botigues de menys de 800 m2. Les més grans han de continuar reduint la superfície màxima de venda fins aquesta xifra. Els centres comercials seguiran tancats tret dels comerços de primera necessitat o els locals que tinguin accés directe des de la via pública dins d'aquests recintes.

A la fase 2, restaurants i botigues al 50%

En el segon tram (que seria del 7 al 20 de desembre, segons la planificació), la restauració podrà obrir al 50%, i cinemes, teatres i sales de concerts ho podrien fer al 70%. Per a la resta de sales, la cabuda es preveu del 50%, amb un màxim de 500 persones. Els museus i sales d'exposició també seguirien a la meitat. El confinament de cap de setmana ja passarà a ser comarcal per aquelles dates. Tot i això, es mantindrà el tancament perimetral de Catalunya i el toc de queda nocturn.

En el comerç, les botigues podran obrir al 50%. Les més grans de 800 m2 ja podran recuperar tot l'espai, sempre que mantinguin l'aforament a la meitat, però els centres comercials encara seguiran tancats. Pel que fa l'esport, la segona etapa preveu la reobertura de gimnasos al 50% sense vestidors. A més, s'obren les extraescolars no reglades amb un sol alumne. Les reunions es mantenen en un màxim de 6 persones. La cabuda en actes religiosos, en canvi, passarà al 50%, amb un màxim de 500 persones.

A la fase 3, trobades de fins a 10 persones i mobilitat de cap de setmana per regions

En una tercera fase (que es preveu del 21 de desembre al 3 de gener), les trobades ja podran ser de 10 persones corresponents a un màxim de dues "bombolles de convivència" habituals o "una bombolla ampliada". El confinament de cap de setmana depassarà finalment la comarca i ja serà per regions sanitàries (en el cas de l'Alt Urgell, la de l'Alt Pirineu i Aran). La restauració podrà ampliar l'horari fins a les 21 hores. Els museus podrien obrir al 70%, el mateix que cinemes, teatres i sales de concerts (màxim 700 persones). Els centres comercials podran tornar a obrir al 30%, i l'esport passa a un 70% d'aforament en exterior, mantenint el 50% en l'interior.

A la fase 4, fi del confinament de cap de setmana

Finalment, els canvis de la quarta fase (que començaria el 4 de gener) inclouen recuperar el 100% de la presencialitat al batxillerat i cicles formatius, com també obrir totes les extraescolars i l'educació en el lleure. S'elimina el confinament de cap de setmana, però es manté el tancament perimetral de Catalunya i el toc de queda nocturn. La cultura es queda en el 70%, però el màxim de persones en una sala pot arribar a les 1.000. Es recuperen les competicions esportives. Els centres comercials podran reobrir al 50%, excepte zones comunes. Es podran aplegar un màxim de 1.000 persones en actes religiosos i cerimònies civils.

En tot aquest pla, la docència teòrica a la universitat es manté de forma virtual. També és de moment permanent el toc de queda i el tancament perimetral.

Els avenços dependran de com millori cada comarca o regió

El Govern ja va anunciar que la desescalada podria ser "asimètrica" i aplicar-se "a diferents velocitats", segons com evolucioni cada comarca o regió. La intenció és que el pla es pugui enllestir i presentar el dijous. L'esborrany pot patir modificacions.

El document deixa clar que les quatre etapes del pla de reobertura es reavaluaran cada 15 dies, territori a territori. En funció dels resultats es decidirà si es continua amb el pla (si l'Rt segueix per sota de 0,9 i els nous ingressos setmanals van a la baixa) o si es prorroguen les mesures vigents en cada moment.

Mostrar formulari de contacte