Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern prohibeix les reunions de més de 10 persones i anuncia 500.000 tests a les escoles

El Govern prohibeix les reunions de més de 10 persones i anuncia 500.000 tests a les escoles

La Generalitat imposa mascaretes obligatòries per als alumnes de més de 12 anys. Les mesures s'aplicaran els propers 15 dies, a l'espera de com evoluciona la pandèmia de la COVID-19

El president del Govern, Quim Torra, durant la reunió de seguiment de la COVID-19 a Catalunya al Palau de la Generalitat (Foto: Govern)
El president del Govern, Quim Torra, durant la reunió de seguiment de la COVID-19 a Catalunya al Palau de la Generalitat (Foto: Govern)
24/08/2020 14:36

El Govern català ha prohibit les reunions de més de 10 persones en l'àmbit públic i privat. Així ho ha explicat aquest dilluns a Palau el president, Quim Torra, en una roda de premsa amb la consellera Alba Vergés i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. Torra també ha anunciat 500.000 tests a les escoles entre el 15 de setembre i el 15 de novembre. A més, el Govern imposarà mascaretes obligatòries per als alumnes majors de 12 anys, i situa la ràtio a menys de 20 alumnes als centres escolars.

D'altra banda, Torra ha demanat a l'Estat que reguli "immediatament" el subsidi de conciliació familiar i ha reclamat a la ciutadania que baixi l'activitat social per reduir la corba de contagis: "El país ha de posar-se a treballar i obrir les escoles", ha dit. I ha afegit: "Avui posem en marxa l''operació setembre'".

El president i Vergés han insistit en reduir la interacció social i han anunciat diverses mesures, a les portes de la reobertura d'escoles i de la tornada laboral després de les vacances d'estiu. Així, s'aplicaran a Catalunya algunes de les accions que ja hi havia en ciutats amb casos de rebrots, com ara Reus: es prohibeixen a tot el país les reunions socials de més de 10 persones, tant en l'àmbit privat com el públic, tot i que queden excloses les activitats laborals, escolars i de transport.

El Govern també manté la distància de seguretat de metre i mig, l'ús obligatori de la mascareta, la higiene de mans i el tancament de l'oci nocturn, a més de les limitacions horàries de la restauració i la prohibició de consum d'alcohol i tabac en els espais públics. Torra també ha incidit en el fet que es demanarà una "declaració d'autoresponsabilitat de compromís d'aïllament" a la ciutadania.

Retorn a les aules

Pel que fa a l'obertura d'escoles, Torra convocarà per a demà un Consell Executiu extraordinari per presentar el pla treballat pels departaments de Salut i Educació, ja aprovat pel Procicat. La ràtio baixarà a un màxim de 20 alumnes a la primària, i a la secundària i les universitats hi haurà grups "més reduïts".

A més, es faran mig milió de proves PCR a escoles i instituts entre el 15 de setembre i el 15 de novembre en un "cribatge poblacional" per ajudar a completar la informació sobre els contagis. La mascareta serà obligatòria per als majors de 12 anys. Per altra banda, el conseller de Territori, Damià Calvet, presentarà al Consell Executiu ordinari convocat per dijous el pla de Transport.

Les mesures s'aplicaran els propers 15 dies, a l'espera de com evoluciona la pandèmia. "Hem de ser capaços d'aplanar la corba les properes setmanes", ha insistit Torra que, en aquesta línia. Aquesta demanda no afectarà el dret a manifestació. Així, el Govern permetrà les mobilitzacions sempre i quan es respectin les mesures de distanciament, mascareta i higiene de mans.

Conciliació familiar

Torra també ha reiterat que s'ha de fer possible la conciliació familiar quan pares i mares tinguin un fill o filla a casa perquè hagi estat contagiat o en contacte amb algun positiu per COVID-19. En aquesta línia, el president ha apel·lat el govern espanyol a regular "immediatament" el subsidi de conciliació familiar. "És increïble que faltin tres setmanes per la tornada a l'escola i no estigui regulat. Demanem a l'Estat que faci d'Estat", ha lamentat.

Torra ha avançat que ja ha reclamat al vicepresident, Pere Aragonès, que "estudiï la possibilitat de tenir en marxa una alternativa". El Govern, doncs, es planteja un subsidi propi per a les famílies que no puguin anar a treballar en cas de tenir fills o filles a casa per una eventual quarantena: "Farem el que sigui perquè la ciutadania estigui tranquil·la, farem la despesa que calgui", ha subratllat Torra.

Finalment, Vergés ha conclòs que cal la implicació de la ciutadania per prendre consciència de l'escenari actual, i aconseguir que el 14 de setembre hi hagi "la millor situació possible" per encarar la tornada "massiva" a la feina i les escoles.

Argimon també ha estat contundent i ha advertit la ciutadania que Catalunya "ha retrocedit tres setmanes" sobre la corba de contagis i la situació de l'epidèmia del coronavirus.

Mostrar formulari de contacte