Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern traspassa al Conselh Generau d'Aran la gestió de l'ós a la vall

El Govern traspassa al Conselh Generau d'Aran la gestió de l'ós a la vall

Es crearà una comissió de coordinació tècnica integrada per representants d'ambdues administracions

Ós al Pirineu (Foto: TES)
Ós al Pirineu (Foto: TES)
19/10/2021 13:55

El Govern català ha acordat cedir les funcions de la Generalitat al Conselh Generau d'Aran en matèria de gestió de grans carnívors de la fauna salvatge protegida al territori de l'Aran. L'objectiu d'aquest traspàs és que el Conselh pugui gestionar de forma eficaç i eficient la presència d'aquests animals al seu territori i més concretament la presència de l'ós bru, una vegada finalitzat el període de vigència del programa europeu LIFE, que tenia com a objecte la consolidació d'una població de plantígrads al Pirineu.

La competència que assumirà el Conselh Generau inclou l'execució de les actuacions de gestió dels grans carnívors, mitjançant el seguiment de les seves poblacions i el desenvolupament de les polítiques de prevenció i compensació dels danys produïts per aquests animals envers les activitats ramaderes presents en l'àmbit de l'Aran, que s'efectuaran amb els mitjans transferits.

A la vegada, el decret del Govern també preveu crear una comissió de coordinació tècnica, de caràcter paritari, integrada per dues persones del Departament d'Acció Climàtica, i dues del Conselh Generau d'Aran. Les funcions de la comissió seran establir una estratègia comuna i línies de treball homogènies en relació amb la gestió de grans carnívors, i compartir i intercanviar la informació relativa a la seva gestió, conjuntament amb altres administracions competents estatals i internacionals de l'àmbit dels Pirineus.

La comissió també s'encarregarà de realitzar una anàlisi de l'estat de conservació de grans carnívors de forma conjunta; efectuar un balanç econòmic i social de la gestió dels grans carnívors anualment, i establir altres mecanismes tècnics de coordinació necessaris per mantenir una acció conjunta en aquest àmbit a Catalunya i a l'Aran, com ara formació, captura i marcatge d'óssos, actuacions davant d'óssos problemàtics, acollida d'óssos orfes i problemàtics i millora de coneixements per garantir la seva conservació.

Mostrar formulari de contacte