El Govern veu "imprescindible" que Catalunya tingui més capacitat de decisió en la nova PAC
Teresa Jordà assegura que hi ha "consens" per defensar un model que doni resposta a les necessitats del sector primari català. La consellera ha presentat les línies mestres d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, nova denominació del Departament d'Agricultura
El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (nova denominació de la Conselleria d'Agricultura de la Generalitat) veu "imprescindible tancar un bon acord per aquest país" per a la Política Agrària Comuna (PAC) 2023-2027. La consellera Teresa Jordà ha defensat que Catalunya "ha de tenir més capacitat per decidir l'estructura dels ajuts del primer pilar de la PAC com són els ecoesquemes" i ha posat de relleu el consens existent entre organitzacions agràries, cooperatives i Departament per defensar un model de la PAC que doni resposta a la realitat i necessitats del sector a Catalunya. També ha expressat que continuarà treballant per "corregir" la retallada en els ajuts del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) que va aplicar el Govern espanyol.
Jordà ha exposat aquest dijous al Parlament les principals línies d'actuació del Departament per aquesta legislatura. En l'eix vinculat amb l'alimentació, la consellera ha ressaltat que l'objectiu és avançar cap a la producció d'aliments d'una forma més sostenible, en la línia del Pacte Verd de la UE. "Totes les accions dels Departament han d'anar encaminades cap a un model productiu que trobi l'equilibri entre la producció i la competitivitat, d'una banda, i la preservació dels recursos i del medi ambient, de l'altra", ha assenyalat. Entre els principals instruments per aconseguir-ho, hi ha el Pla estratègic de l'Alimentació de Catalunya 2021-2016, aprovat el darrer any, i l'Estratègia de la Bioeconomia de Catalunya 2021-2030.
Jordà s'ha referit a la presentació d'un projecte de llei de la producció agrícola sostenible que, amb el suport de la nova PAC faciliti la transició des de l'agricultura tradicional a un model agrícola sostenible. Entre altres iniciatives, es preveu desenvolupar la Llei de contractació pública alimentària, impulsar la incorporació a la formació estructurada i sistemàtica en tots els plans docents sobre estils de vida saludables, constituir l'Observatori de la Cadena Alimentària, i seguir impulsant les xarxes de distribució de productes locals amb eines digitals.
D'altra banda, es desplegarà la Llei 3/2020 de prevenció de pèrdues i malbaratament alimentari. També es reforçaran les activitats de la Unitat de la cadena alimentaria de Catalunya (CadeCAT) al llarg de tota la cadena per evitar pràctiques comercials abusives i vetllar pel compliment dels terminis de pagament. Aquests ja s'ha començat una segona fase del Pla de controls de la distribució que se centrarà en proveïdors de fruita dolça, cítrics i llet fresca.
Al marge de les mesures previstes en el Pla estratègic, es pretenen fixar les bases per al Pacte Nacional per l'Alimentació de Catalunya que es farà aquesta legislatura. Serà el primer pla del país relacionat amb l'alimentació i que ha de permetre articular una política agrària, pesquera, forestal i alimentària pròpia amb una visió àmplia i transversal que doni protagonisme a la producció local d'aliments i a la cultura gastronòmica, garantint que el sistema alimentari de país esdevingui una eina de mitigació de l'emergència climàtica, ha dit Jordà.
L'oposició reclama mesures contra el despoblament
En el torn dels grups de l'oposició, la majoria han coincidit en reclamar mesures per garantir uns preus justos per als productors i actuacions per revertir el despoblament del món rural. Pel PSC, Rosa Maria Ibarra ha dit que el sector agroalimentari ha de ser "una prioritat" per al Govern, destinant més pressupost a les polítiques dedicades a aquest àmbit. Així mateix, ha demanar revertir les retallades en infraestructures i en recerca agroalimentària.
Des de Cs, Marina Bravo ha reclamat polítiques per reforçar el sector primari i per al reconeixement del món rural. La diputada ha denunciat el "retard injustificat i els sobrecostos" en l'execució de les obres del Segarra-Garrigues. Per la CUP, Pau Juvillà ha defensat un model agroalimentari que afavoreixi el petit i mitjà productor, l'agricultura ecològica i potenciï la producció local i la venda de proximitat. Així mateix, ha instat el Govern a avançar en la creació d'un banc de terres i a vetllar per garantir els drets dels treballadors temporers.