Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern vol expandir la fibra òptica arreu de l'Alt Urgell

El Govern vol expandir la fibra òptica arreu de l'Alt Urgell

Jordi Puigneró anuncia un projecte per fer arribar el servei a bona part de la comarca a través dels dos principals eixos viaris. El secretari de Telecomunicacions ha presidit el Consell d'Alcaldes, que també ha recolzat la petició de facilitar el turisme de caça
21/09/2017 20:15

El secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital de la Generalitat, Jordi Puigneró, ha participat aquest dijous en el Consell d'Alcaldes de l'Alt Urgell, que en conseqüència ha tractat temes relacionats amb les noves tecnologies. En aquesta ocasió la trobada itinerant s'ha fet a la sala de l'Espai Dinosfera, a Coll de Nargó.

Puigneró s'ha interessat per les actuals necessitats de la comarca "i especialment dels municipis petits i mitjans" pel que fa a l'accés a les tecnologies de la comunicació i a l'arribada de la fibra òptica. Sobre aquest punt, el responsable del Govern ha explicat que actualment la Generalitat té en marxa un pla que té com a principal objectiu connectar totes les capitals de comarca catalanes abans del 2020, un objectiu que de fet a la Seu ja està complert des de fa un any i mig. Per això, Puigneró ha manifestat que a l'Alt Urgell "solucionant la capital de comarca no n'hi ha prou" i que volen expandir la xarxa en clau comarcal, tot aprofitant el traçat dels dos principals eixos viaris: la C-14 i l'N-260. Això permetria també més endavant arribar als nuclis que no estan a prop d'aquestes vies.

En aquest sentit, el Govern redactarà un projecte amb el Consell Comarcal per tal de bastir una xarxa comarcal i cercar el finançament necessari, ja sigui amb fons d'ambdues administracions o bé comunitaris. La previsió és tenir-lo a punt d'aquí a un any i mig i poder així començar a executar-lo. Tanmateix, Jordi Puigneró ha volgut recordar que la Seu, per la seva situació estratègica, ja gaudeix d'un sistema que encara no tenen d'altres capitals comarcals més grans com ara Figueres o Valls.

El president del Consell Comarcal, Jesús Fierro, ha recordat que "l'Alt Urgell és un territori molt extens, amb poca població i amb una orografia que no ajuda gens ni mica" a l'hora d'apropar les noves tecnologies per cable en comparació "amb d'altres zones on amb una inversió més senzilla s'arriba a molta més gent". Per això, Fierro ha dit que "cal avançar al ritme més alt possible però amb lògica, sabent el que es té i els recursos disponibles".

Interrupció de la reunió per a una notificació per l'1-O

La nota discordant del Consell d'aquest dijous ha tingut a veure amb l'actualitat política, i és que en plena sessió, personal judicial ha interromput la reunió per lliurar a Jordi Puigneró una notificació del Tribunal Constitucional amb relació al referèndum de l'1 d'octubre vinent. Puigneró s'ha mostrat sorprès pel fet que li hagin fet arribar la carta a Coll de Nargó i ha donat a conèixer l'incident a les xarxes socials.

Permisos de caça

En aquesta reunió, d'altra banda, el Consell d'Alcaldes també s'ha mostrat d'acord amb la reclamació feta per l'Associació d'Hostaleria de l'Alt Urgell per tal que es faciliti el turisme de caça i, concretament, la tramitació dels permisos. Jesús Fierro ha recordat que el Consell mateix ja s'ha queixat en algunes ocasions a les reserves de caça existents a la comarca, perquè "tal com s'està gestionant, perjudica greument als interessos econòmics tant de l'hostaleria com del comerç".

La principal reivindicació és que aquests permisos es puguin gestionar i lliurar directament des de la comarca. Per això, s'ha acordat fer una reunió amb tots els ajuntaments i EMD implicats per trobar una solució. Des de l'AHAU han recordat que els visitants que venen al Pirineu per caçar soler tenir un nivell adquisitiu mitjà-alt i que cal facilitar-los l'activitat per tal que segueixin venint a l'Alt Urgell.

Nova guia comarcal per al senderisme

També amb relació a l'aprofitament del medi, a la reunió s'ha presentat una nova guia de camins per facilitar les rutes de senderisme comarcals. El material informatiu inclou un mínim d'una ruta de cada municipi i és un pas previ al desenvolupament del projecte Camina Piirneus, que implica tots els 19 ajuntament amb l'objectiu que convertir l'Alt Urgell en un referent del trekking als Pirineus.

  • Consell d'Alcaldes de l'Alt Urgell a Coll de Nargó
  • Jordi Puigneró, amb la notificació del TC que ha rebut en ple Consell d'Alcaldes de l'Alt Urgell

Mostrar formulari de contacte