Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern xifra en un mínim de 55 els exemplars de voltor negre a l'Alt Pirineu

El Govern xifra en un mínim de 55 els exemplars de voltor negre a l'Alt Pirineu

L'espècie es concentra al Pallars Jussà, el Sobirà i l'Alt Urgell i és especialment present a Boumort, on ja han nascut sis nous polls. Territori admet que hi ha més d'un centenar de denúncies per atacs de voltors contra bestiar viu que encara no s'han respost

Exemplars de voltor negre a Boumort (Foto: TES)
Exemplars de voltor negre a Boumort (Foto: TES)
19/05/2017 13:05

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha reconegut que actualment hi ha, "com a mínim", 55 exemplars de voltor negre establerts a l'Alt Pirineu, entre les comarques del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell. De fet, la conselleria ha comunicat que els darrers mesos han nascut sis nous polls a la reserva de Boumort. S'han detectat al vessant del Pallars Jussà entre la Vall de Carreu, el Coll de Pan i Baiarri, a la zona on es concentra bona part de la població d'aquesta espècie a l'Alt Pirineu.

Des de la conselleria consideren que, set anys després del naixement del primer poll, la colònia d’aquestes aus "s’està consolidant". Aquesta primavera s’han comptabilitzat fins a 14 parelles, 12 de les quals han realitzat posta de nous exemplars. L'alliberament de voltors és promogut pel Govern a través dels departaments de Territori i d'Agricultura.

Paral·lelament, aquesta setmana mateix, en resposta a una pregunta parlamentària, el conseller de Territori, Josep Rull, ha reconegut que a hores d'ara hi ha més d'un centenar de denúncies per atacs de voltors contra bestiar viu a les quals el Govern encara no ha donat resposta. Rull les va xifrar concretament en 119 al conjunt de Catalunya. Des de Territori no van detallar quantes d'aquestes corresponen a les comarques de l'Alt Pirineu, tot i que de fet és en aquesta zona on es concentren la immensa majoria de voltors alliberats i, per tant, també els atacs. Tot i això, el conseller va dir que les resolucions que confirmen atacs de voltor han anat a la baixa des del 2010.

Investiguen la mort d'un exemplar a Alinyà

Justament pel que fa als problemes de convivència originats per l'alliberament de voltors, el Govern ha informat que està investigant la mort d'un exemplar per un tret d'escopeta a la muntanya d'Alinya al final de l'any passat. Els fets es van produir dins de la Reserva Nacional de Caça del Cadí i Territori creu que l'autor podria ser "alguna persona que caçava de forma furtiva" en aquesta àrea.

La introducció de voltors al Pirineu, on havien desaparegut el segle passat, la va iniciar la Generalitat ara fa 10 anys, el 2007, amb l’alliberament d’una primera parella. En l'acció també hi estan implicats el Grupo para la Rehabilitación de la Fauna Autóctona y sus Hábitats (GREFA) i l’associació d’Amics del Centre de Fauna de Vallcalent (Trenca), juntament amb el personal de la Reserva Nacional de Caça de Boumort, l’Obra Social “la Caixa” i Red Eléctrica de España (REE).

Mostrar formulari de contacte