Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Gremi d'Àrids, Prefabricats i Formigó demana suport i agilitat a les administracions per modernitzar-se

El Gremi d'Àrids, Prefabricats i Formigó demana suport i agilitat a les administracions per modernitzar-se

El sector produeix uns 3,5 milions de tones de material cada any a la demarcació de Lleida, però constaten que l'activitat d'obra no ha recuperat nivells prepandèmia. L'associació ha celebrat la seva assemblea general a Ribera d'Urgellet

Assemblea del Gremi d'Àrids, Prefabricats i Formigó de Lleida, a Ribera d'Urgellet
Assemblea del Gremi d'Àrids, Prefabricats i Formigó de Lleida, a Ribera d'Urgellet
24/05/2022 18:25

El Gremi d'Àrids, Prefabricats i Formigó de la demarcació de Lleida produeix actualment uns 3,5 milions de tones d'àrids cada any, un 13% de tot el que es produeix a Catalunya en aquest sector. Tot i això, les empreses que en formen part afirmen en general que encara no han recuperat els nivells d'activitat d'abans de la pandèmia i, per això, demanen el suport de les administracions, tot recordant el pes econòmic que aquesta activitat té en comarques com l'Alt Urgell.

L'associació s'ha reunit aquest divendres passat al municipi de Ribera d'Urgellet per celebrar-hi la seva assemblea general ordinària. Una reunió que enguany ha estat "atípica", perquè s'hi ha refrendat els balanços dels darrers tres anys complets (2019, 2020 i 2021), després que l'aprovació no s'havia pogut fer anteriorment de manera presencial a causa de les restriccions. Josep Maria Pedra, president del Gremi provincial d'Àrids, Prefabricats i Formigó, ha especificat que durant la pandèmia sí que s'han fet assemblees virtuals, però que els comptes s'havien de ratificar en una assemblea presencial.

En l'estada a l'Alt Urgell, els assistents van fer una visita a l'explotació La Torra, de l'empresa Àrids Alt Urgell, i van ser rebuts posteriorment a la pedrera La Roca, de la companyia PROMSA.

Actualment al conjunt de la demarcació de Lleida hi ha 29 empreses dedicades a aquesta activitat extractiva. Tot i això, el gremi assenyala que hi ha diferències significatives de funcionament entre les companyies del Pirineu i les que estan ubicades a la plana lleidatana, a causa de les dimensions i l'orografia de cada regió. Josep Maria Pedra reconeix que es tracte d'un "gremi atípic", i de vegades poc conegut, però reivindica que és un àmbit important de l'economia productiva i que genera 3.300 llocs de feina a tot Catalunya. A més a més, confirmen que els àrids segueixen sent un element molt utilitzat.

La trobada també va comptar amb l'assistència d'Alfons Porro, president del Gremi d'Àrids de Catalunya. Pel que fa a les peticions que fan a les administracions, l'associació reclama sobretot "recolzament i agilitat" en l'objectiu de modernitzar i millorar les infraestructures, perquè considera que ara mateix el teixit productiu del país s'ha de "revitalitzar". En aquest sentit, adverteixen que el volum d'obres a la demarcació de Lleida no s'ha aconseguit recuperar del tot i ho atribueixen, entre d'altres motius, a l'augment desbocat de preus en recursos bàsics com ara el combustible i l'electricitat, que ja s'arrossegava des d'abans de la guerra a Ucraïna tot i que aquest conflicte l'ha agreujat encara més.

Precisament pel que fa a aquest context actual, des del gremi han explicat que això els ha motivat a "buscar alternatives sostenibles per minimitzar els increments". D'altra banda, en l'àmbit mediambiental, l'associació ha explicat que actualment prioritzen accions en el marc de la Xarxa Natura, relatives a les aus estepàries i a la compensació d'espais.

Mostrar formulari de contacte