El jaciment paleontològic de Coll de Nargó, Bé Cultural d'Interès Nacional
El jaciment paleontològic de Coll de Nargó serà reconegut com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). Així ho recull el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, que ha publicat aquest dimecres la declaració per part del Govern, que suposa un nou element per prestigiar les restes dins del país mateix. La publicació fa referència als llocs específics inclosos en aquesta distinció, que són els nuclis de Pinyes, Santa Eulàlia, Sallent i Cal Salider.
L'alcalde de Coll de Nargó, Martí Riera, ha explicat a RàdioSeu que estan "contents i esperançats" per aquesta declaració, la qual reben com "una passa més en el reconeixement del patrimoni paleontològic". En aquesta línia, Coll de Nargó està integrat en el Museu dels Dinosaures d'Isona i Conca Dellà i forma part del projecte de promoció de la marca Dinosaures del Pirineu.
Riera considera que aquest i d'altres fets contribueixen a que aquests jaciments siguin més coneguts i valorats a nivell nacional, atès que molta gent a Catalunya mateix encara desconeix la importància de les restes, que alberguen la posta d'ous de dinosaure més ben conservada d'Europa. Així, l'alcalde nargoní apunta que "a nivell científic és prou conegut, però a nivell de públic no tant". Per això, la prioritat actual és "donar-ho a conèixer a tothom". A això també s'hi sumen fets com que ara fa pocs dies se'n parlés al programa de TV3 'El Foraster', que va dedicar un episodi a Isona i Conca Dellà i va esmentar-ne especialment les restes de dinosaure.
Enguany Coll de Nargó vol seguir desenvolupant la nova museïtzació i fer una campanya per promocionar tant el museu com els jaciments, que es remunten a l'extinció dels dinosaures, ara fa 65 milions d'anys, quan la zona era a nivell de la línia de mar.