El judici del 'cas BPA' es reprèn després d'haver-se suspès tres cops en els darrers dos anys
Les defensen volen recusar al fiscal i eliminar les escoltes d'altres causes, mentre que els actors civils s'han retirat
El judici de la primera de les causes del 'cas BPA' s'ha reprès aquest dilluns, quan passen dos anys des que es va iniciar amb un altre tribunal i després de suspendre's fins a tres vegades i haver patit diversos ajornaments durant aquest període. El Tribunal de Corts andorrà ha començat la vista oral, dedicada a l'exposició de les qüestions prèvies, refusant una nova aturada del procés fins a la resolució de la petició de retirar les escoltes telefòniques que provenen d'altres investigacions. Els lletrats defensors també demanen la recusació del fiscal general, mentre que a la sala Prada Casadet d'Andorra s'ha evidenciat la retirada dels actors civils d'aquest cas, ja que les taules i cadires que ocupaven els seus advocats estaven buides.
El jutge que presideix la sala, Enric Anglada, ha aprofitat els primers minuts de la represa de la vista per informar a les parts de les darreres accions judicials impulsades pels diversos advocats de la defensa, entre les quals hi ha la presentació d'un incident de nul·litat per la incorporació al cas d'escoltes telefòniques provinents d'altres causes, a més d'una demanda administrativa i un recurs d'empara en contra de la decisió del Consell Superior de la Justícia d'Andorra de desestimar la petició de recusació del fiscal general, Alfons Alberca.
Segons informa l'ACN, sobre els incidents de nul·litat, i després d'anunciar que no es tornaria a suspendre el judici per aquesta qüestió, Anglada ha proposat tractar aquest tema dins del debat de les qüestions prèvies. La gran majoria d'aquestes ja es van exposar ara fa dos anys davant dels anteriors membres del tribunal, presidit per Josep Maria Pijuan fins a la seva recusació. Per aquest motiu, s'han tornat a argumentar per les diferents parts, tenint en compte que un dels nous magistrats de la sala, Jacques Richiardi, no les havia escoltat formalment.
Pel que fa a la petició de recusació del fiscal, aquesta ha estat motivada pels lletrats defensors pel seu grau de parentiu amb una integrant del govern andorrà i per haver-se reunit, presumptament, amb diversos consellers generals de l'executiu del Principat per parlar sobre una hipotètica modificació de la llei contra el blanqueig.
Vincles entre la nota del FinCEN i els comptes dels Pujol
D'entre les qüestions prèvies que les defenses han tornat a exposar al nou tribunal n'hi ha una que considera que la nota del FinCEN (Finances Crime Enforcement Network, depenent del Departament del Tresor dels Estats Units) és "il·lícita". Antoni Riestra, advocat de l'ex-director financer del banc, Santiago de Rosselló, ha afirmat que l'origen de tot plegat està en una operació de "xantatge i coaccions" duta a terme per policies espanyols amb la finalitat d'obtenir informació sobre els comptes que la família Pujol tenia al Principat.
Per la seva banda, el fiscal ha descartat cap relació entre la nota i aquest cas, que s'està investigant. En aquest sentit, ha argumentat que a l'escrit del Tresor americà hi havia informació de diverses conductes il·legals que, presumptament, s'havien comés des del banc i ha insistit en assegurar que el que es vol saber és si l'entitat financera va actuar com una "estructura" per al blanqueig de capitals.
Altres de les qüestions prèvies tenen a veure amb la manca, segons les defenses, d'un delicte d'origen, ja que consideren que la informació de la nota del FinCEN fa referència a causes que ja s'estaven judicialitzant. Per aquest motiu, els lletrats demanen la seva nul·litat i que, en tot cas, la documentació vagi a parar a aquests casos. Així, l'advocat de cinc dels processats, Josep Antoni Silvestre, creu que tot plegat "s'ha construït artificialment" i ha etzibat: "Estem davant d'una persecució política". Sobre aquestes afirmacions, el lletrat del govern andorrà, Manuel Pujadas, ha dit que el que busca l'executiu és "la defensa de l'interès general".
Possible blanqueig de capitals
La primera de les causes de BPA que arriba a judici, amb un total de 24 processats, és la que investiga el possible blanqueig de capitals provinents d'una suposada organització de tràfic de persones liderada pel xinès Gao Ping, en la qual s'haurien evadit presumptament prop de 70 milions d'euros mitjançant l'empresari valencià Rafael Pallardó. L'origen del cas es remunta al 10 de març de 2015, quan el FinCEN va acusar a l'entitat financera de permetre operacions per blanquejar diners procedents del crim organitzat internacional.
El mateix dia, el govern andorrà va intervenir el banc i dos dies més tard va destituir el seu consell d'administració. També la mateixa setmana, la justícia va ordenar l'ingrés a presó provisional del que va ser el seu conseller delegat durant més de vint anys, Joan Pau Miquel Prats, tot i que fa més de dos anys que va sortir en llibertat.