Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El juny ha estat més fred i plujós de l'habitual al Pirineu català

El juny ha estat més fred i plujós de l'habitual al Pirineu català

En diversos observatoris, com el del Pic de Salòria, la temperatura mitjana ha estat al voltant d'1,5 graus per sota. Catalunya ha registrat la màxima acumulació de pluges dels darrers 23 anys en aquest mes, i al Pirineu oriental s'ha superat els 250 l/m2
02/07/2020 17:10

L'Alt Pirineu i el conjunt de Catalunya han viscut aquest 2020 el mes de juny més fred i plujós dels darrers anys, segons el balanç que ha presentat el Servei Meteorològic de Catalunya. De fet, a nivell nacional s'ha registrat les quantitats de precipitació més grans dels darrers 23 anys, tot superant la marca de l'any 1997.

Les comarques del Pirineu occidental i central han destacat especialment per l'anomalia negativa de temperatura, especialment als observatoris d'alta muntanya. Com a dades més significatives, al Refugi de Certascan la temperatura mitjana ha estat un grau i mig per sota (-1,5º C) de la sèrie històrica d'aquest indret. En termes semblants (-1,4) s'han mogut a Espot i al punt més alt de l'Alt Urgell, el pic de Salòria. Un altre observatori situat per damunt dels 2.500 metres, el de la Tosa d'Alp, ha estat 1,3 graus per sota. A una mica menys d'altitud també destaquen el Port del Comte (2.316 m.), amb -1,2º, i el Lac Redon (2.247 m.), amb -1,1º.

A la Seu d'Urgell i a bona part de l'Alt Pirineu també s'ha produït aquesta baixada en la temperatura habitual, tot i que en aquests casos per sota d'1 grau negatiu d'anomalia. L'excepció ha estat al sud de l'Alt Urgell i als entorns de Puigcerdà i Tremp, on la dada s'ha quedat lleugerament per damunt de la mitjana. Una tendència que ha estat més marcada en comarques del litoral, en les quals destaquen Viladecans (+1,5), Aldover (+1,3) i Barcelona (+1,1).

Pel que fa a les precipitacions, quasi tots els municipis pirinencs han registrat una acumulació de pluja per damunt de la mitjana; i en alguns casos, molt per damunt. A l'Alt Urgell aquest episodi ha estat especialment intens als municipis de la Seu i de Montferrer i Castellbò, amb una anomalia positiva al voltant del 70%. A la resta de la comarca la diferència sobre la mitjana ha estat en general d'entre el 30% (al sud de l'Alt Urgell) i el 50% (a l'Urgellet i el Baridà). En alguns punts del Pallars Sobirà, el Jussà i l'Aran, s'ha arribat a registrar el doble de pluja d'un any normal. A la Cerdanya, en canvi, el registre només ha estat en general lleugerament per damunt de l'habitual.

On les pluges han estat més intenses, però, és al Pirineu oriental, sobretot a la zona compresa entre el Ripollès, el Berguedà, la Garrotxa i Osona. A Roda de Ter (296 l/m2) és on ha plogut més de tot Catalunya, però també destaquen observatoris de muntanya com els de Beget (280), Campdevànol (267), Ulldeter (257), Castellar de n'Hug (257) i Molló (239), tots ells propers a la Cerdanya.

Més de 20 dies de pluja i algunes nevades en cotes altes

Un altre exemple d'aquesta pluja superior a l'habitual és el fet que en molts observatoris de l'Alt Pirineu i del Prepirineu ha plogut més de 20 dies, quan la mitjana del mes de juny en aquest sector és d'entre 10 i 15 dies. Per tant, en molts indrets ha precipitat el doble de dies del normal.

A tot plegat s'hi afegeix el fet que la primera quinzena del mes (sobretot els dies 4, 7 i 11) encara hi va haver algunes nevades febles a partir dels 2.000 metres d'altitud. Destaquen els 13 cm de neu que es van mesurar al Port de la Bonaigua i els 11 de Certascan, en tots dos casos el passat dia 7.

  • Temperatura mitjana de juny del 2020 a Catalunya (Meteocat)
  • Diferència entre la dada de pluja del juny i la mitjana històrica del mateix mes (Meteocat)
  • Precipitació acumulada - Juny 2020 (Meteocat)

Mostrar formulari de contacte