Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El jutjat de Tremp es declara competent pel litigi de l'IVA entre veïns de la Vall Fosca i Endesa

El jutjat de Tremp es declara competent pel litigi de l'IVA entre veïns de la Vall Fosca i Endesa

La sala ha rectificat després d'una sentència del Suprem sobre un cas molt semblant. Els veïns, a través de la CUP, han denunciat factures abusives i el fet que Endesa vulnera els seus drets adquirits

Instal·lacions de les hidroelèctriques a la Vall Fosca (Foto: CUP)
Instal·lacions de les hidroelèctriques a la Vall Fosca (Foto: CUP)
19/05/2019 00:21

El Jutjat de Primera Instància de Tremp s'ha declarat competent per jutjar una denúncia per suposada aplicació abusiva de l'IVA per part d'Endesa a la Vall Fosca, sense respectar el conveni del 1927 que estableix un preu molt més reduït per als veïns, en compensació per l'ocupació dels terrenys municipals on la companyia va instal·lar-hi les centrals hidroelèctriques.

D'aquesta manera, rectifica una providència del passat 23 d'abril, després que el mateix dia el Tribunal Suprem emetés una sentència sobre un cas de preus pactats molt similar i en què fixa com a doctrina l'article 79.1 de la Llei 37/1195, de 28 de desembre, de l'impost sobre l'IVA, a més de citar jurisprudència del TJUE. Això, segons la CUP (que havia impulsat la denúncia), "referma" la tesi defensada pels veïns, que van decidir no seguir abonar l'impost en base al preu de mercat, i obre la porta a una solució definitiva del cas.

El conflicte s'arrossega des del 2009, quan "es donava el cas que arribaven factures de tres euros de consum però de 250 euros d'IVA, forçant una interpretació de la Llei a favor de la multinacional elèctrica", exposa la CUP. Davant del fet que molts veïns es negaven a acceptar aquesta situació, la companyia va tallar la llum a un veí del municipi el 2016 i va amenaçar seguir fent-ho amb d'altres, moment en què l'alcalde de la Torre de Capdella, Josep Maria Dalmau, va pactar el pagament d'uns 100.000 euros pel deute del consistori entre 2009 al 2014, a canvi que la factura a partir del 2017 fos en base al conveni del 1927. Segons denuncia la CUP, tanmateix, la companyia ha seguit cobrant l'IVA a preu de mercat i no en base al conveni, i ha portat a judici part dels veïns que no van acceptar pagar el què Endesa els reclamava entre el 2009 i 2014.

El passat 23 d'abril –la mateixa data en què es va emetre la sentència del Suprem- hi va haver la primera vista al Jutjat de Primera Instància de Tremp, on una veïna va assenyalar que no devia res a la companyia perquè se li reclamava un IVA indegudament repercutit, cosa que va denunciar al Tribunal Econòmic Administratiu de Catalunya (TEARC) i va al·legar que no era un objecte de jurisdicció civil sinó fiscal.

Dos dies més tard, el jutge va acceptar el posicionament de la dona i es va declarar incompetent per pronunciar-se sobre el cas, una decisió que ara ha rectificat.

Mostrar formulari de contacte