El llibre 'Cerdans i alturgellencs als camps nazis' es presenta a la Seu d'Urgell
L'acte tindrà lloc aquest dimecres, 8 de juliol, a les 20 hores, a la Sala de Sant Domènec. Hi participaran els autors de l'estudi, Marc Bernadas i Pau Chica, que estaran acompanyats de l'alcalde urgellenc, Jordi Fàbrega, i Oliver Vergés, d'Anem Editors
La Sala de Sant Domènec de la Seu d'Urgell acollirà aquest dimecres, 8 de juliol, a les 8 del vespre, la presentació del llibre Cerdans i alturgellencs als camps nazis. De la Guerra Civil a la Cerdanya i l'Alt Urgell a l'exili i l'horror nazi, editat per Anem Editors. L'acte comptarà amb les intervencions dels autors de l'estudi, Marc Bernadas i Pau Chica, que estaran acompanyats de l'alcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega, i Oliver Vergés, d'Anem Editors.
L'aforament de la sala és limitat i cal inscripció prèvia al correu electrònic anemeditors@gmail.com.
Cerdans i alturgellencs als camps nazis és una investigació pionera sobre les víctimes del nazisme originàries de les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya. L'obra explica de primera mà l’auge dels feixismes a l’Europa de la primera meitat del segle XX, el desenvolupament de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939) a Catalunya i a les comarques pirinenques, l’exili a conseqüència de la victòria franquista i l’horror nazi viscut en una Europa en guerra (1939-1945). Tanmateix, el llibre posa sobretot nom i biografia a les vint persones de la Cerdanya i l’Alt Urgell que van patir en carn pròpia un dels pitjors horrors de la història de la humanitat: els camps de concentració.
En total, catorze alturgellencs i sis cerdans van passar per algun dels camps nazis, especialment pel camp de Mauthausen, que era conegut amb el sobrenom de "camp dels espanyols" per la gran quantitat de persones amb aquesta nacionalitat que hi van ser deportades.
Suport institucional
El llibre s’ha publicat amb el suport de la Diputació de Girona, l'Ajuntament de la Seu d’Urgell, l'Ajuntament de Puigcerdà i l’Amical de Mauthausen. L'obra compta amb una presentació d’Enric Garriga, president de l’Amical, i un pròleg de la doctora Queralt Solé, professora de la Universitat de Barcelona.