Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Ministeri de Salut d'Andorra recorda els perills que comporta el consum de bolets d’espècies desconegudes

El Ministeri de Salut d'Andorra recorda els perills que comporta el consum de bolets d’espècies desconegudes

Fa un seguit de recomanacions per evitar intoxicacions i alerta que menjar fongs tòxics pot arribar a provocar la mort
Farinera borda (Foto: Viquipèdia)
06/09/2018 18:55

Coincidint amb l’inici de la temporada dels bolets, el Ministeri de Salut d'Andorra ha decidit fer un seguit de recomanacions per prevenir intoxicacions pel consum d'espècies desconegudes. En aquest sentit, el principal avís és menjar únicament els fongs que es coneguin, tenint en compte que un error en el consum d'una espècie errònia pot ser perillós i provocar fins i tot la mort.

El ministeri andorrà aconsella que a l’hora de recollir i consumir bolets es cullin només les espècies comestibles conegudes, que se sàpiguen identificar sense cap dubte. Els experts indiquen que també cal tenir en compte que hi ha regles de caràcter general per a la identificació dels bolets tòxics que no són necessàriament certes, com, per exemple, l’ennegriment del gra d'all o de la cullereta de plata, ja que la farinera borda (amanita phalloides), un bolet molt tòxic i força freqüent als boscos, "no es detecta amb aquestes proves, ni tampoc altres bolets també tòxics". A més, seria fals que els bolets menjats pels cargols o per altres animals no siguin tòxits. "Els bolets, com algunes plantes, poden ser dolents per a l'home i no ser-ho per a altres animals", s'afirma.

Entre les normes de recollida, conservació i consum de bolets, també s'indica que cal tenir present el fet que per identificar bé un bolet s’ha d’arrencar des de la base, ja que molts fongs tenen característiques identificatòries allà, com per exemple, l'anell i volva en el cas de l’amanita phalloides. "Si es tallen aquests caràcters poden quedar al terra, dificultant la identificació", s'explica. Altres consells són agafar els bolets que presenten un bon estat de conservació i deixar els que ja han començat a descompondre's o que estan florits, amarats d'aigua o que s'han gelat durant la nit.

Una altra bona opció és portar els bolets en recipients rígids i ben airejats, com ara cistells, per facilitar la ressembrada del bosc amb espores dels bolets, mai en bosses de plàstic, per evitar que s'aixafin o que fermentin. Un cop a casa, el millor lloc per a conservar-los és el frigorífic en el calaix de les verdures.

El llistat de normes també afegeix que convé consumir els bolets el més aviat possible, ja que la majoria s'alteren amb força rapidesa, i es recomanable consumir-los cuits. Alguns bolets que són comestibles una vegada s’han cuit, podrien haver estat tòxics si s’haguessin menjat crus. També s’aconsella consumir bolets amb moderació i preferentment com a acompanyament, atès que alguns bolets són difícils de digerir.

Com actuar en cas d'intoxicació

En cas que s’arribi a produir una intoxicació, es recomana actuar de la manera següent:

• Als primers símptomes d'intoxicació, per poc importants que semblin, s'ha de consultar immediatament al Servei d’Urgències de l’hospital (116). L'eficàcia del tractament depèn, en bona part, de la rapidesa amb que s'actuï. Convé portar-hi les restes que es tinguin dels bolets, ja sigui els trossos que s'han eliminat en netejarlos o bolets cuits que hagin sobrat; això permetrà als especialistes del centre identificar l'espècie de bolets causant de la intoxicació i aplicar el tractament més eficaç.

• Quan són unes quantes persones les que han menjat els bolets, totes han de consultar el metge, encara que n’hi hagi que alguna que no presenti símptomes d'intoxicació aquesta també ha de consultar.

Símptomes d'intoxicació

Pel que fa als símptomes d'intoxicació varien segons l'espècie que l'ha produïda, de manera que es poden presentar un o alguns dels símptomes, com forts dolors d’estómac, suor freda, vòmits dolorosos i continuats, diarrees fètides i abundants, vertigen, postració total, deliris, al·lucinacions o períodes alternatius de crisi i de calma.

És important assenyalar que els primers símptomes es poden presentar al cap de poca estona d'haver menjat els bolets (normalment entre mitja hora i tres hores) o aparèixer passades algunes hores. Les intoxicacions més greus, en particular la causada per la farinera borda (amanita phalloides), es manifesten després d'unes 8 o 10 hores, de vegades més. Per tant, el fet que els símptomes triguin a presentar-se és un indici que la intoxicació pot ser molt perillosa.

Mostrar formulari de contacte