Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Ministeri de Transports destina 450.000 euros a la reparació del tram de l'N-230 afectat per una esllavissada

El Ministeri de Transports destina 450.000 euros a la reparació del tram de l'N-230 afectat per una esllavissada

Els treballs a Sopeira, acordats pel procediment d'urgència, inclouran en sanejament de blocs inestables, la renovació de malles de torsió i una pantalla de retenció de roques

Esllavissada a l'N-230, al municipi ribagorçà de Sopeira, el 13 de desembre passat (Foto: Bombers)
Esllavissada a l'N-230, al municipi ribagorçà de Sopeira, el 13 de desembre passat (Foto: Bombers)
28/12/2022 19:47

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana preveu destinar uns 450.000 euros a les obres d'urgència per al restabliment de la circulació, sosteniment i estabilització en talussos al quilòmetre 114,5 de la carretera N-230, al terme municipal de Sopeira (Ribagorça).

Aquesta actuació és necessària pels danys que hi va haver el 13 de desembre passat arran d'una esllavissada. Per això, el MITMA ha ordenat la corresponent declaració d'emergència, que dóna cobertura a les actuacions de reconstrucció i reparació de les carretes estatals afectades per fortes precipitacions, a l'empara del que estableix l'article 120 de la Llei de Contractes del Sector Públic.

Ara fa tres setmanes, i després d'un episodi de fortes precipitacions, es va produir un despreniment rellevant en aquest punt de l'N-230, en una zona de recorregut sinuós al costat de l'embassament d'Escales. Com a conseqüència de l'incident, la calçada va quedar completament tallada al trànsit. Des d'aquell dia, es va instal·lar la circulació de manera alternativa amb regulació semafòrica i limitació de velocitat de 40 km/h. Paral·lelament, es va començar a analitzar el talús en tota la seva extensió, incloent visites a obra per part d'especialistes en geologia i en sosteniment de talussos, i es va fer vols amb dron per a la captació d'imatges en alçada.

Els dos dies següents -14 i 15 de desembre- es va continuar treballant de manera intensa en el saneig del talús, amb importants mitjans auxiliars. Aquests treballs van incloure la utilització de coixins pneumàtics per acabar d'enlairar algunes parts rocoses, l'estabilitat de les quals estava en perill. El mateix dia 14, de fet, es va produir un altre despreniment de menors dimensions al km 115,2. Les roques van trencar la malla de triple torsió en la caiguda i van arribar novament a la carretera, tot i que no van causar danys greus.

Després d'analitzar les problemàtiques de detall existents, el MITMA ha proposat una sèrie d'actuacions a diferents punts de l'N-230 al llarg de 2 km, entre els punts quilomètrics 113,4 i 115,4. S'hi farà el sanejament de blocs inestables i la disposició o renovació, si s'escau, de malla de triple torsió i xarxa de cable subjectada. També es disposarà una pantalla dinàmica a mitja alçada de talús, per retenir blocs inestables a la zona superior, i la reposició del ferm, senyalització, abalisament i neteja.

Mostrar formulari de contacte