Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Commemoració al MNAC del centenari de l'arrencament i venda de les pintures de Santa Maria de Mur

Commemoració al MNAC del centenari de l'arrencament i venda de les pintures de Santa Maria de Mur

La jornada ha inclòs una xerrada i una visita guiada a les pintures del Pallars exposades al museu. La companyia de teatre Comediants presentarà una obra creada especialment per l’ocasió, que serà estrenada l'1 i 2 de maig

14/11/2019 19:55

El Museu Nacional d’Art de Catalunya ha acollit un dels actes de commemoració del centenari de l’arrencament i venda de les primeres pintures murals de Santa Maria de Mur (Pallars Jussà). La jornada s’ha emmarcat dins el programa d’activitats "Mur: 1919-2019, cent anys del primer arrencament de pintures del romànic català", que va tenir el seu tret de sortida el passat 5 de maig, coincidint amb l’aplec de la Col·legiata de Mur, i que finalitzarà el 3 de maig de 2020, amb l’aplec anual de Mur. Amb aquesta iniciativa es pretén donar a conèixer la rellevància del que va succeir a Mur ara fa cent anys, així com divulgar el programa del centenari i el conjunt patrimonial de Mur.

"Mur: 1919-2019, cent anys del primer arrencament de pintures del romànic català" és una proposta conjunta entre l’Ajuntament de Castell de Mur, l’IDAPA, el Bisbat d’Urgell, el Consell Comarcal del Pallars Jussà, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, l’associació Pirineus.Watt, Peperepep Cultural i Cal Soldat. L’activitat s’emmarca dins l’Any del Turisme Cultural 2019.

Mur al Museu Nacional

En el marc dels actes del centenari, el Museu Nacional ha obert les portes a uns dos-cents pallaresos que s’han desplaçat expressament fins al Museu per assistir a una visita guiada a les pintures murals dels Pallars exposades al museu barceloní. Un cop finalitzada la visita, i en un acte ja obert a tothom, l’editor de la revista Sàpiens, el pallarès Jordi Creus, ha explicat els fets de l’arrencament de les pintures, així com la programació dels actes que es duran a terme amb motiu del centenari.

D’altra banda, la companyia de teatre Comediants ha presentat l’obra Mur, guspira del MNAC, creada especialment per a l’ocasió, i que serà representada els dies 1 i 2 de maig de 2020 al mateix conjunt de Mur.

Els fets de 1919

L’estiu del 1919, el marxant d’art nord-americà Ignasi Pollak va comprar les pintures de l’absis de la Canònica de Santa Maria de Mur al responsable de la parròquia. Les pintures van ser arrencades per tres tècnics italians amb de la tècnica de l’strappo, utilitzada per primera vegada a Catalunya. Traslladades a Barcelona, el col·leccionista Lluís Plandiura les va adquirir.

Josep Puig i Cadafach (president de la Mancomunitat), Jaume Bofill i Mates (president de la Comissió d’Art Medieval i Modern de la Junta de Museus) i Joaquim Folch i Torres (director de la secció d’Art Medieval i Modern del Museu d’Art i Arqueologia) varen intentar evitar l’exportació de les pintures de Mur, i fins i tot aturar-ne la venda, però no disposaven dels mecanismes legals necessaris.

Dos anys més tard, Plandiura va enviar les pintures a Nova York i l’abril de 1921 van ser venudes al Museum of Fine Arts de Boston, on segueixen a dia d’avui.

Col·lecció de romànic

La venda va alertar la Junta de Museus i a la Mancomunitat de Catalunya, que va engegar una campanya de salvament de les pintures murals romàniques del Pirineu, que van ingressar al Museu Nacional d'Art de Catalunya. Gràcies a aquesta campanya, ha explicat l'alcalde de Mur, Josep Maria Mullol, el MNAC disposa de la col·lecció de pintura mural romànica més important del món.

L'alcalde de Mur i president del Consell Comarcal del Pallars Jussà assenyala que era "impensable totalment" que a l'any 1919 algú se li acudís arrencar unes pintures d'una paret per a vendre-les. "La història diu que els feligresos que anaven a l'església els feien por les pintures, però que algú les arranqués per a vendre-les va ser un fet extraordinari, fins i tot per l'època".

El motiu principal de la venda és perquè no se li donava valor a les pintures i estaven tapades per un mural. L'alcalde també indica que l'edifici estava malmès i amb aquella venda va ser possible arreglar la teulada de l'edifici.

Per la seva part, el director del MNAC, Pepe Serra, manifesta que s'està en un moment "molt obert de pensar les coses". I afegeix: "On té més sentit que el patrimoni estigui? En algunes esglésies les condicions són molt dolentes per una pintura, però en un museu, no", ha afegit.

Actualment a la Col·legiata de Santa Maria de Mur s’hi pot veure una còpia que reprodueix fidelment les pintures originals. (VÍDEO)

  • Castell i Col·legiata de Mur (Foto: Llibert Cases)
    Castell i Col·legiata de Mur (Foto: Llibert Cases)
  • Una petita representació de l'espectacle 'Mur, guspira del MNAC' dels Comediants (Foto: ACN)
    Una petita representació de l'espectacle 'Mur, guspira del MNAC' dels Comediants (Foto: ACN)
  • Pintures de Santa Maria de Mur
    Pintures de Santa Maria de Mur

Mostrar formulari de contacte