Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El MNAC exposa les pintures de Santa Caterina de la Seu

El MNAC exposa les pintures de Santa Caterina de la Seu

La mostra, que es podrà veure fins al pròxim mes de febrer, s'inclou en la commemoració del 75è Aniversari del museu català El conjunt pictòric s'ha reunit per primera vegada des del seu arrencament
Pintura Mural del Segle XIII
01/12/2009 18:57

Aquest dimarts s’inaugura l’exposició ‘La princesa sàvia. Les pintures de Santa Caterina de la Seu d’Urgell’ al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). La mostra, que es podrà veure fins al pròxim 28 de febrer, és una de les dues grans exposicions que commemoren el 75è Aniversari del museu català.

El conjunt de Santa Caterina és “un exemple tardà però extraordinari” de pintura romànica catalana. Concebut com a decoració mural d’una de les capelles de la catedral de la Seu d’Urgell, va ser redescobert a principis de segle XX, i posteriorment arrencat i venut en tres parts independents al mercat internacional d’antiguitats. Actualment, aquests tres fragments es conserven al Museu Nacional d’Art de Catalunya, al Museu Episcopal de Vic i a la Fundació Abegg de Suïssa.

La mostra forma part del projecte de retrobament de conjunts dispersos del romànic català, iniciat entre el MEV i el MNAC l’any 2008 amb l’exposició ‘El cel pintat. El baldaquí de Tost’. Ara, amb ‘La princesa sàvia’, s’ofereix l’oportunitat de gaudir de tot el conjunt pictòric de Santa Caterina, reunit per primera vegada des del seu arrencament.

Les pintures són una mostra de les transformacions que es produeixen a la pintura romànica catalana a mitjans del segle XIII, quan rep l’impacte del gòtic lineal francès. El conjunt es relaciona amb el patronatge del bisbe Ponç de Vilamur (1230-1257), distingit combatent de l’heretgia càtara a la diòcesi d’Urgell. El protagonisme de santa Caterina en les pintures no pot deslligar-se d’aquest fet, ja que la santa era el model per excel•lència de la predicació antiherètica i patrona de l’orde dominic, nascut precisament per lluitar contra el catarisme.

Per altra banda, l’exposició també permet conèixer la tècnica d’arrencament de pintura mural coneguda com a strappo, utilitzada durant els anys 20 i 30 del segle XX per arrencar sistemàticament els grans conjunts de pintura mural romànica de Catalunya.

El divendres 18 de desembre hi haurà entrada lliure a tot el Museu, música en directe a la Sala Oval i comentaris a peu d'obra de les places més significatives de la col•lecció permanent. L'actuació musical anirà a càrrec del grup de dixieland Rino Dixie Band, del Taller de Músics. D’altra banda, el 10 de febrer, a les 7 de la tarda, es farà una taula rodona sobre ‘El llarg segle XIII català: innovació i tradició artística’. També estan previstes visites guiades durant tot el temps que el MNAC aculli la mostra.

L'alcalde de la Seu, Albert Batalla, ha assistit a la inauguració de l'exposició i ha valorat de forma especial aquesta obra d'art. A l'acte també hi ha estat present el bisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan Enric Vives.

Mostrar formulari de contacte