Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El MNAC incorpora una pintura mural de la Catedral de la Seu

El MNAC incorpora una pintura mural de la Catedral de la Seu

L'obra d'art, del segle XIII, és un exemple del final de l'estil romànic i l'inici del gòtic lineal
Pintura Mural del Segle XIII
07/09/2008 09:57

'Disputa i Prendiment de Santa Caterina' és la pintura mural de mitjan segle XIII que ha incorporat el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). Procedeix de la decoració dels murs de l'antiga Capella de Santa Caterina de la catedral de la Seu d'Urgell. És un mural que exemplifica la transició de l'estil romànic del 1200 al gòtic lineal. L'obra ha estat cedida per l'Estat. Per això, en el lliurament d'aquest dijous ha assistit el ministre de Cultura, Cesar Antonio Molina, que ha anunciat l'inici de reunions entre el MNAC i el Museo del Prado per establir una 'relació permanent de col·laboració'.

L'obra ha estat adquirida per l'Estat, que l'ha comprat al Banc de Sabadell mitjançant la fórmula de pagament d'impostos. Està en bon estat, però haurà de sotmetre's a un treball de restauració. Es tracta d'una pintura que té unes dimensions de 165 x 180 cm. És un exemple de la transició del romànic al gòtic lineal, una època que fins ara el MNAC només tenia exemplificada amb les pintures de Sant Esteve d'Andorra.

El conjunt a que pertany aquest fragment es composava del cicle dedicat a Santa Caterina, amb les escenes de la disputa amb els filòsofs pàgans, l'arrest de la santa i el martiri i la decapitació, així com una representació del Sant Sopar. Totes aquestes pintures estaven amagades darrere d'un retaule barroc. Abans del 1923, van ser arrencades i dividides en tres parts. El fragment del Sant Sopar es troba al Museu Episcopal de Vic des del 1933. L'escena amb el martiri en la roda i decapitació va ser adquirida el 1955 per la Fundació Abegg de Riggisberg de Berna, Suïssa.

Mostrar formulari de contacte