Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Montsec sol·licitarà convertir-se en reserva Starlight per la Unesco l'any 2012

El Montsec sol·licitarà convertir-se en reserva Starlight per la Unesco l'any 2012

17/11/2011 17:59

El Consorci del Montsec demanarà a la Unesco que es declari el cel d'aquest espai natural situat entre la Noguera i el Pallars Jussà com a reserva Starlight. Aquest mecanisme permetria una protecció encara més important del cel en tot l'entorn del Centre d'Observació de l'Univers i al mateix temps seria un revulsiu per l'entramat turístic de la zona que podria comercialitzar-se amb aquesta nova marca a la qual aspiren també altres zones com les illes de La Palma o Fuerteventura. L'organisme iniciarà els tràmits l'any vinent amb l'objectiu d'aconseguir aquesta declaració durant el mateix 2012.

El director científic del Consorci del Montsec, Salvador Ribas, ha assegurat que no serà un procés fàcil "ja que caldrà fer molts esforços per aconseguir la declaració". Segons Ribas, s'hi haurà d'implicar el sector turístic però també els ajuntaments, per solucionar d'una vegada per totes tots els problemes de contaminació lumínica. Segons el director científic, "pot dependre d'un fanal mal col·locat que la declaració sigui possible o no".

El delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, ha refermat la voluntat de la Generalitat de transformar el Montsec en un lloc de referència Starlight, per garantir així la preservació del cel i de l'observació de l'univers amb "bones condicions" en un moment en què la civilització "escamoteja la visió del cel".

Per a tot plegat el Consorci del Montsec ja té bona part de la feina feta. El seu director científic ha assegurat que la protecció que fa la Llei del cel d'aquest territori a Catalunya "ja és un pas guanyat, seguit de l'aprofitament turístic que s'està fent en els últims anys". De fet, actualment visiten el Centre d'Observació de l'Univers unes 25.000 persones cada any.

En tot l'estat espanyol a banda de Lleida també opten a aquesta declaració les illes de La Palma i Fuerteventura, una àrea d'Extremadura i de la Rioja. Segons Salvador Ribas el Montsec probablement entrarà en la segona fase d'aquesta declaració de Reserva Starlight, ja que es començarà el procediment l'any vinent, mentre que aquests altres espais s'hi sumat des del principi.

L'origen, l'èxit de les Dracònides

El Consorci del Montsec s'ha plantejat sol·licitar la declaració de Reserva Starlight després que aquest octubre congregués fins a 300 aficionats a l'observació del cel en motiu de la pluja de Dracònits. Aquesta activitat va ser la segona amb més visitants des de la inauguració de l'Observatori del Montsec, i ha estat agafada com una referència per l'èxit que va tenir i la bona combinació com a pack turístic i de serveis amb les empreses i altres punts d'interès de la zona. La iniciativa es va convertir en un producte únic i pioner a Catalunya que ja ha generat l'interès d'altres llocs de l'estat.

Mostrar formulari de contacte