Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El mostillo, un dels plats més típics del Pallars Jussà, lluita per no desaparèixer

El mostillo, un dels plats més típics del Pallars Jussà, lluita per no desaparèixer

Són unes postres que es fan amb most de raïm, nous i farina i que s'han transmès de generació en generació

Mònica Tomàs fent mostillo a la cuina de casa Roca de Sant Martí de Barcedana (Foto: ACN/Marta Lluvich)
Mònica Tomàs fent mostillo a la cuina de casa Roca de Sant Martí de Barcedana (Foto: ACN/Marta Lluvich)
21/10/2025 19:05

El Pallars Jussà, i més especialment la Conca de Tremp, pot presumir de mantenir viva una de les receptes més autòctones i arrelades a la terra: el mostillo. És un plat elaborat amb el most del raïm, farina i nous. La recepta ha passat de generació a generació fins a arribar als nostres dies. Casa Badia de Tremp en fa més de 100 litres durant l'època de verema per donar resposta a la demanda dels veïns del Pallars. A casa Roca de Sant Martí de Barcedana és el plat estrella de la tardor i mai falta a la carta del restaurant. Tot plegat, amb l'objectiu de no deixar desaparèixer un plat "únic". 

Jaume Badia, de Badia Xarcuters, ha recalcat a l'ACN que segueix la recepta ancestral que sempre havia vist fer a casa, conscient que el mostillo és un dels plats més típics de la cuina pallaresa. Hi ha petites variacions a l'hora d'elaborar-lo, però ell mai l'ha deixat de cuinar seguint les indicacions de la seva padrina. Tanmateix, també ha optat per modificar-lo i fer-lo de codony. Aquesta nova versió la presentarà a la Fira del Codony, que se celebrarà a Tremp l'1 de novembre.

Badia no té constància que hi hagi ningú més que comercialitzi mostillo a Catalunya i ha argumentat que ell ho fa "perquè no desaparegui aquesta tradició tan arrelada a la terra", i com a reconeixement "als avantpassats que l'han conservat des de temps immemorials". I ha afirmat: "Quan comença la verema hi ha molta gent que coneix el mostillo i l'espera, però acostuma a ser gent gran que n'ha vist fer a casa o ja l'han provat de petits". 

Per donar a conèixer aquest dolç, a la botiga es duen a terme degustacions perquè la gent el descobreixi. Així mateix, Iniciatives com la Fira del Mostillo de Llimiana, amb tastos i tallers, també poden ajudar a garantir-ne el futur. I és que al Pallars Jussà, una comarca productora de vi, fa uns anys a cada casa de pagès es feia aquest plat amb el primer raig del raïm.

Comercialització

Per la seva banda, la mestressa de casa Roca de Sant Martí de Barcedana, Mònica Tomàs, que és originària de Conques (Pallars Jussà) ha explicat que a casa seva sempre ha vist fer mostillo i que la base de la recepta és la mateixa a totes les zones on es feia vi, tot i que pot canviar una mica, depenent si es vol més dolç o no (amb més sucre o mel).

Tomàs ha volgut deixar constància que és un plat de temporada que sempre li agrada tenir-lo a la carta del restaurant per a la gent de la zona i perquè la gent que els visita i el desconeixen el puguin provar. Per a ella té un gran valor, ja que és el feien els seus avantpassats i el vol continuar conservant. "Seguir elaborant-lo és un reconeixement cap a totes aquelles mestresses de casa que l'han conservat fins ara", ha manifestat Tomàs.

 

Mostrar formulari de contacte