Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El municipalisme català reclama al Govern un fons per compensar les despeses sobrevingudes per la Covid-19

El municipalisme català reclama al Govern un fons per compensar les despeses sobrevingudes per la Covid-19

L'ACM i l'FMC recorden que enguany han hagut d'assumir molts serveis que no els corresponien i ho han hagut de fer sense poder-se endeutar. El Consell de l'Alt Urgell ja va aprovar al seu darrer ple demanar més flexibilitat i recursos a les administracions superiors
Ajuntament de la Seu d'Urgell
03/11/2020 18:15

L'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), les dues principals entitats municipalistes del país, han reclamat conjuntament aquest dimarts que la Generalitat creï un fons compensatori per poder pal·liar les despeses dels ens locals. Les entitats recorden que han hagut d'afrontar moltes despeses extraordinàries derivades de la pandèmia de la Covid-19 i que ara necessiten eines i recursos urgentment. Els representants d'ajuntaments i consells comarcals incideixen en el fet que "la reactivació socioeconòmica ha d'arribar a tots els pobles i ciutats".

En un comunicat, l'ACM i l'FMC han subratllat que els consistoris han hagut de fer un gran esforç per adaptar-se a les noves mesures de seguretat derivades del virus. S'han hagut de reforçar els serveis de neteja, incrementar les tasques de vigilància i policia local, comprar equips i materials de protecció i mantenir les estructures dels centres esportius, biblioteques i escoles bressol. Tot això, en un context en què els ajuntaments "no s'han pogut endeutar o accedir a altres fonts de finançament".

El president de l'ACM i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, indica que són precisament els ens locals "els primers a rebre, atendre i resoldre les problemàtiques de la ciutadania", però en canvi solen ser "els últims pel que fa a recursos, competències i accés a fons d'administracions superiors".

Un aspecte en el qual també ha volgut posar èmfasi la presidenta de l'FMC i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, que recorda que "la primera onada de la Covid-19 va ser al començament d'any, quan tots els ajuntaments tenien els pressupostos de l'any sense gastar" i van poder fer canvis de partides i prioritzacions. Ara, en canvi, els agafa a final d'any, "sense recursos i amb les mateixes necessitats".

Poder disposar dels recursos necessaris

D'aquesta manera, recorden que l'abril passat el municipalisme català ja es va unir per reclamar també un fons extraordinari i incondicionat de cooperació local, dotat amb un mínim de 150 milions d'euros per a l’exercici 2020 i 150 MEUR més per al 2021.

Aquesta és precisament una de les reclamacions que el Consell Comarcal de l'Alt Urgell va incloure a la moció que va aprovar per defensar la suficiència financera dels ens locals. En aquell text s'hi denunciava també la limitació que suposa la regla estatal d'estabilitat i el límit de despesa, per la qual cosa reclamaven, en aquest cas al Govern espanyol, més flexibilitat en aquestes normes. Alhora, s'hi mostrava novament el rebuig a la intenció inicial de l'Estat d'apropiar-se dels romanents i superàvits locals per crear amb ells un fons comú.   

Reclamen un conveni amb interior per rebre diners de les sancions

Una altra de les peticions que han plantejat les dues entitats municipalistes és la materialització del conveni acordat amb el Departament d'Interior. En aquest es va decidir que els consistoris podran rebre bona part dels recursos obtinguts a partir de les sancions imposades per les policies locals del país durant el primer confinament.

Mostrar formulari de contacte