El Museu Cerdà acull un emotiu homenatge a Oriol Mercadal
La iniciativa, promoguda per amics, companys i el Grup de Recerca de Cerdanya, va comptar amb nombroses intervencions, que van repassar la seva vida i diverses facetes professionals
La Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà s'ha omplert aquest diumenge, 18 de novembre, amb motiu de l'acte d'homenatge a Oriol Mercadal. La iniciativa, promoguda per amics, companys i el Grup de Recerca de Cerdanya (GRC) -del qual n'era vicepresident segon-, es va dividir en dos blocs.
En la primera part es van visualitzar imatges de la vida de Mercadal, mentre companys de professió i família parlaven sobre la seva figura. Tot seguit, el GRC va iniciar l’acte amb les paraules del seu president, Enric Quílez, que va elogiar el seu paper a l’entitat i va lamentar la seva pèrdua. Oriol Olesti, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i cap del projecte que duu a terme la recerca al Castellot de Bolvir i el Tossal de Baltarga, va centrar la seva intervenció en la dimensió d'Oriol Mercadal com a arqueòleg, historiador, museòleg, fora i dins de la Cerdanya. Per la seva banda, Araceli Martin, arqueòloga, va fer referència a la seva faceta de paleoantropòleg i va reivindicar la dignitat per als professionals de la cultura i, en concret, de la persona que ocupi el lloc de direcció del Museu Cerdà. Precisament, Nati Balada, companya de l'homenatjat al Museu Cerdà, va reivindicar prosseguir el projecte que havia concebut Mercadal per Puigcerdà i la Cerdanya.
D'altra banda, el seu germà, Àlex Mercadal, i la seva amiga i cunyada, Marta Raduà, van explicar la faceta més desconeguda de l'homenatjat: la seva infantesa i joventut. Joan Mateu, membre de l’Institut d’Estudis Ceretans, va elogiar el seu paper com a soci i com a professional en l’organització dels Col·loquis Internacionals d’Arqueologia de Puigcerdà i les seves publicacions posteriors. Dues intervencions més van ser les de la companya de l’Oriol, Sara Aliaga, i la d’en Jordi Pasques, amic i recercador de l’Alt Urgell.
La faceta musical
El segon bloc de l'homenatge va centrar-se en la música, i es va poder veure Oriol Mercadal cantant en una projecció d’una actuació d’ell en aquella mateixa sala del museu. Seguidament, la Capella de Santa Maria, entitat a la qual va pertànyer durant deu anys, va interpretar dues cançons, magistralment dirigides per Carme Baulenas, amb Nicolas Licciardi al piano.
L'acte va reunir en la tercera interpretació els antics cantaires de la Capella presents en la sala i companys d’Oriol Mercadal. Les seves amigues, Carme Baulenas, Suzy Malé, i la seva companya, Sara Aliaga, van ser les protagonistes de la segona intervenció musical acompanyades al piano per la Laia Martín. Alfons Gregorio, acompanyat per Margarita Torner a l’acordió, li van dedicar dues havaneres. Per finalitzar, el Conjunt Vocal i Consonant, que ell havia estat responsable de crear, va interpretar dues peces.
Tothom va destacar la gran capacitat professional d'Oriol Mercadal. Tanmateix, segons destaca l'organització, "malgrat haver passat ja onze mesos de la seva pèrdua, en l’ambient encara es respirava respecte i estimació per una persona bàsicament humana, bona, humil, alegre i generosa".